De Iraanse president Ebrahim Raïsi, die nog onderzoek wil doen naar de Holocaust, heeft in zijn speech voor de Algemene Vergadering van de VN uitgehaald naar het in zijn woorden ”unilaterale optreden” van de Verenigde Staten. De interventies van de Amerikanen in het Midden-Oosten zijn volgens Raïsi verantwoordelijk voor vele honderdduizenden doden in de afgelopen twee decennia. Amerika kan er volgens Raïsi niet tegen dat andere landen het recht hebben om op eigen benen te staan. Hij zegt dat dit precies is wat Iran gelukt is, ondanks de sancties.
Raïsi haalde ook uit naar Westerse hypocrisie omtrent de dood van Mahsa Amini, de 22-jarige vrouw die overleed nadat ze hardhandig was gearresteerd door de Iraanse zedenpolitie voor het niet correct dragen van de hoofddoek. Hij noemde haar naam niet, maar verwees naar overleden inheemse kinderen in Canadese kostscholen, kinderen die door de Amerikaanse immigratiedienst werden opgesloten in kooien, en Palestijnse kinderen die onder Israëlische bezetting leven.
Het Westen heeft geen monopolie op mensenrechten, dat was de strekking van een groot deel van de speech. Raïsi zegt dat Iran heeft laten zien aan de kant van mensenrechten te staan, toen het streed tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië. ISIS, of DAESH zoals hij het noemt, was volgens de president bovendien een Amerikaanse creatie.
In het kader van die strijd, en als volgende voorbeeld van roekeloos Amerikaans handelen, hield Raïsi een foto op van luitenant-generaal Qassem Soleimani, die in 2019 werd gedood op bevel van president Trump. President Raïsi zegt dat Iran uit is op de vervolging van de mensen die betrokken waren bij die droneaanval, en noemt Soleimani een strijder voor de vrijheid van Iran.
Raïsi benadrukte meerdere malen dat het Iraanse nucleaire programma volledig vredelievend is, in tegenstelling tot dat van anderen. Hij stelde dat, hoewel Iran het de afgelopen jaren het toneel was van 2 procent van de wereldwijde nucleaire activiteit, het 35 procent van de internationale inspecties ontving.
Hij stelde dat juist Israël, dat zo hard roept dat een Iraanse bom voorkomen moet worden, zelf nucleair ontwapend moet worden. Ook zei hij dat Iran zich aan de voorwaarden van de nucleaire deal uit 2015 heeft gehouden, maar dat de Amerikanen zich onredelijk en eenzijdig terugtrokken, en sancties namen om Iran te straffen voor het zoeken naar vrijheid.
Ook stelde Raïsi voor dat Israël, de ”zionistische macht” zoals hij het noemt, mee zou moeten werken aan een referendum. Hierin zouden alle inwoners van Israël en Palestina, moslims, christenen en Joden, over hun gezamenlijke toekomst moeten beslissen.
Raïsi zei dat Iran het moeilijk vindt om de nieuwe Amerikaanse regering te vertrouwen, en dat het Amerikaanse beleid van druk en sancties heeft gefaald. Iran zal zich een eigen weg vinden in de wereld, onafhankelijk of er een nieuwe deal komt. Het is nu aan de Amerikanen om te laten zien dat zij de nucleaire deal nieuw leven in kunne blazen. ”We believe the knot of the nuclear deal must be opened from the same place where they managed to tie this knot together”.