Buitenland

Premier Polen: ‘Rusland wil Oekraïne vernietigen’

21-09-2022 11:56

Mateusz Morawiecki
Poolse premier Mateusz Morawiecki, 2019. Grabowski Foto / Shutterstock.com

WARSCHAU, 21 september (Reuters) – Rusland zal proberen Oekraïne te vernietigen en zijn grenzen te veranderen, zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki op woensdag in reactie op een door Moskou aangekondigde gedeeltelijke mobilisatie.

“We zullen alles doen wat we kunnen met onze bondgenoten, zodat de NAVO Oekraïne nog meer steunt, zodat het zichzelf kan verdedigen,” zei Morawiecki, die aandrong op meer hulp voor Kiev van westerse bondgenoten.

De Russische president Vladimir Poetin riep woensdag 300.000 reservisten op om in Oekraïne te vechten en zei dat Moskou met de kracht van zijn uitgebreide arsenaal zou reageren als het Westen doorgaat met wat hij zijn “nucleaire chantage” over het conflict daar noemde.

“De berichten over een gedeeltelijke mobilisatie zijn bevestigd, Rusland zal proberen Oekraïne te vernietigen en een deel van zijn grondgebied in te pikken. We kunnen dat niet toestaan,” zei Morawiecki tijdens militaire oefeningen die het Poolse leger hield met Amerikaanse en Britse bondgenoten in Oost-Polen.