Buitenland

Rechter vraagt advocaten Trump om te bewijzen dat meegenomen geheime documenten waren vrijgegeven

21-09-2022 12:17

Mar-a-lago, een resort in Palm Beach Florida en eigendom van Donald Trump. Foto @Katherine Welles/Shutterstock

De advocaten van voormalig president Donald Trump hebben vragen te beantwoorden van de ”special master”, de rechter die op verzoek van Trump werd benoemd op de zaak van de 11.000 documenten die door de FBI uit het resort Mar-a-Lago waren gehaald. Volgens Politico wil special master Raymond Dearie dat de advocaten van Trump bewijzen leveren van het vrijgeven van de documenten. Volgens het Trump-team kon hij de geheime documenten meenemen, omdat hij de geheimhouding zelf op had geheven. Rechter Daerie wil nu zien wat daar van klopt.

Zeer geheim

De FBI deed op 8 augustus een inval bij de woonplaats van Donald Trump in Florida, Mar-a-Lago. Daar namen ze in totaal 11.000 documenten mee die door Trump meegenomen waren tijdens zijn ambtstermijn. Op een aantal vrijgegeven foto’s van de inval was te zien dat een aantal documenten duidelijk bestempeld waren als ”secret” of ”top secret”. Volgens de FBI had Trump deze documenten niet mee mogen nemen, en helemaal niet in zijn bezit mogen hebben na zijn presidentschap.

Trump claimde echter dat hij als president de documenten had vrijgegeven, en dat ze momenteel niet langer geheim zijn. Hij vroeg om een special master, die moest oordelen over de vraag of de documenten door justitie aan hem teruggegeven moesten worden. Dinsdag was de eerste zittingsdag. Deze duurde ongeveer 40 minuten, en er mochten geen camera’s bij aanwezig zijn.

Geen bewijs geleverd

Het advocatenteam van Trump kon echter geen bewijs leveren voor een besluit om de documenten vrij te geven, en rechter Dearie vroeg zich hardop af wat zijn rol dan precies was. Als de Amerikaanse overheid zegt dat de documenten terug moeten, en Trump zegt ze te mogen houden, zonder dat te kunnen bewijzen, dan is er weinig voor de special master om over te oordelen. Wat Dearie betreft is het dan al snel einde verhaal, en krijgt Trump de documenten niet terug.

Volgens advocaat James Trusty heeft het Trump-team in deze fase van de zaak nog niet de verplichting om alle bewijslast op tafel te leggen. Deze kwestie zou volgens de advocaten onderdeel worden van de verdediging, mocht Trump aangeklaagd worden voor het meenemen van de documenten. Zo’n aanklacht is er echter nog niet.

Digitalisering gewenst

Ook zeggen de advocaten dat hun team de in belslaggenomen documenten nog niet in heeft kunnen zien. Ze weten dus eigenlijk nog niet waarop ze moeten reageren. Een advocaat van het ministerie van Justitie heeft hierop gereageerd met de boodschap dat de documenten gedigitaliseerd en zo verstrekt kunnen worden.

Justitie heeft het Trump-team een lijst van mogelijke bedrijven gegeven die het inscannen van de geheime stukken uit kunnen voeren, en waaruit gekozen kan worden. Het digitaliseren zou begin volgende week al klaar kunnen zijn. De advocaten van Trump zullen dan wat tijd nodig hebben om alles door te nemen.

Rechter Dearie leek echter niet tevreden met de zitting, en zei dat het ministerie van Justitie aannemelijk kon maken dat de documenten nog altijd geheim zijn. Het onvermogen van de advocaten om de vraag van Dearie te beantwoorden is opmerkelijk, want zijn benoeming was juist hun verzoek geweest.

Ook het door Trump meenemen van documenten die in het Nationaal Archief thuishoren, speelt in de zaak mee. Deze zijn weliswaar niet allemaal staatsgeheim, maar gelden wel als bezit van de Amerikaanse overheid, en mogen niet zomaar meegenomen worden zonder toestemming. Advocaat Trusty zei echter dat het archief een ”gepolitiseerd” instituut is, en geen rol zou moeten spelen in de beslissing van rechter Dearie.