De onderzoeksjournalisten bij Al Jazeera hebben documenten in handen gekregen die licht schijnen op een interne stammenstrijd binnen de Britse Labourpartij. Het zou gaan om brieven, audiobestanden, e-mails en andere data uit een lek van in totaal 500 gigabytes. Al Jazeera speekt van ”het grootste lek in de Britse politieke geschiedenis”.
Onderwerp van het lek, en het daarop gebaseerde onderzoek van de Qatarese nieuwszender, is de schaduwoorlog die de centrumlinkse kant van Labour al jaren zou voeren tegen de eigen linkerflank. Het voornaamste doelwit was de inmiddels afgetreden partijleider Jeremy Corbyn. Corbyn was van 2015 tot 2020 partijleider, en was daarvoor erg actief in de activistische hoek van extreemlinks. Het artikel noemt onder andere zijn betrokkenheid bij de ”Palestine Solidarity Campaign.”
Medestanders van Corbyn zouden jarenlang het doelwit zijn geweest van van laster en tegenwerking door mensen die een gematigde koers wilden voor de partij. De partij zou een aantal keer lokale, aan Corbyn gelieerde afdelingen van de partij op non-actief hebben gezet. Dit werd meermaals gedaan na beschuldigingen van antisemitisme of homofobie. De beschuldigingen zouden later vals blijken, en waren volgens de documenten het werk van een aantal interne tegenstanders.
Bij de tegenwerking worden de namen genoemd van Angela Eagle, die al sinds 1992 in het parlement zit voor Labour, en Iain McNicol, die van 2011 tot 2018 secretaris-generaal van de partij was. Eagle daagde Corbyn in 2016 nog uit voor het partijleiderschap, maar trok zich uiteindelijk terug en steunde een andere kandidaat.
Ook na Corbyns aftreden als partijleider, na de verloren verkiezing van 2019, zou het interne tegenwerken van de linkerflank door zijn gegaan. Anna Rothery, stadsraadslid in Liverpool, wilde tussen 2019 en 2021 de Labour-kandidaat worden voor de burgemeesterschapsverkiezing in die stad. Zij werd echter tegengewerkt bij het proces waarin Labour de eigen kandidatenlijst samenstelde. Rothery zit politiek op een lijn zitten met Corbyn. Ze stond aanvankelijk op de lijst, maar werd opeens opgeroepen voor een tweede interview.
Voor dat interview kreeg de commissie die haar moest beoordelen een smadelijke brief, waarin een voormalige collega inhakte op haar karakter en privéleven. Het aan de commissie doorsturen van deze brief was het werk van de huidige secretaris-generaal, David Evans, die net zo vijandig tegenover ”Corbynites” staat als McNicol. Rothery werd uiteindelijk geen kandidaat voor de burgemeestersverkiezing. Ze verloor een rechtszaak tegen de partij, moest deze vervolgens een boete betalen, en ging gefrustreerd verder als onafhankelijk raadslid.
Al Jazeera belooft de komende tijd met nog meer onthullingen te komen. De documenten uit het lek gaan terug tot 1998, dus het gaat vast niet alleen over Corbyn. Ook de documentatie van interne disciplinaire maatregelen van Labour tegen eigen leden en politici zit bij het lek.
Het is wel opmerkelijk dat zoveel materiaal gelekt wordt naar een buitenlands mediabedrijf. Was er echt geen Britse krant of zender die ermee aan de haal wilde? Onder de YouTube video’s van de omroep staat duidelijk ”Al Jazeera wordt deels of volledig gefinancierd door de Qatarese overheid.” Hoe goed hun werk soms ook is, het blijft een potentiële spreekbuis voor de emir van Qatar.
Nieuws over het Midden-Oosten is dan ook meer het expertisegebied van de omroep dan interne Britse strubbelingen. De Engelstalige versie doet zich voor als een progressieve en maatschappijkritische instelling, maar kan juist daarom niet los gezien worden van de politieke doeleinden waarvoor het Arabische moederbedrijf werd opgericht.