Door: Jan Omvlee, TPO- Verschillende Libanese banken hebben maandag hun deuren weer voorzichtig geopend, nadat deze vorige week waren gesloten uit angst voor gijzelacties. De economie van het land staat er al drie jaar bijzonder slecht voor, en ook de bancaire sector is instabiel. Om faillissementen te voorkomen werden er eerder dit jaar grenzen gesteld aan de hoeveelheid geld die spaarders op konden nemen. Veel spaartegoeden zijn in feite bevroren, uit angst dat de banken kopje onder gaan als iedereen zijn of haar geld komt opeisen.
Dit zorgde voor een aantal wanhoopsacties, waarbij spaarders dreigementen uitten of bankmedewerkers gijzelden om hun geld terug te krijgen. Bij één incident brak een een man in bij een bank, overgoot de vloer met brandstof, en dreigde het pand in de fik te steken. Bij een andere bank bedreigde een vrouw medewerkers met een pistool, dat achteraf nep bleek. De vrouw zei haar spaargeld nodig te hebben voor de kankerbehandeling van haar zus. In beide gevallen werd de situatie opgelost door mensen hun geld te geven, wat weer tot kopieergedrag lijkt te leiden bij anderen.
Vorige week maandag besloot het overlegorgaan van de Libanese banken om de tent maar helemaal te sluiten. Hoe banken vandaag open zijn gegaan, mochten ze zelf beslissen. De prioriteit zou liggen bij zakelijke transacties, zodat het bedrijfsleven niet nog meer averij oploopt.
In de zuidelijke stad Sidon was vanochtend nog een incident. Volgens de Dailysabah probeerden enkele politieagenten en militairen binnen te dringen bij een bankfiliaal. Ze wilden een bonus ophalen die de overheid hen onlangs had gegeven. Ze moesten door beveiligers buiten de deur worden gehouden, waarbij een worsteling ontstond.
De banken die nu opengaan, kunnen dit alleen doen met extra beveiliging. In sommige gevallen is hiervoor zelfs het leger ingezet. Spaarders hebben in de meeste gevallen een afspraak nodig om geld op te halen, wat frustrerende wachtrijen oplevert. De waarde van de Libanese Dollar is sinds 2019 met meer dan 90 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Dat de Libanese Centrale Bank de afgelopen jaren de geldpers heeft laten draaien, speelt hierbij ook een rol.
De Libanese overheid is nu in gesprek met het Internationaal Monetair Fonds over een mogelijk steunpakket. Het IMF wil echter hervormingen zien. Overheidsuitgaven moeten teruggedrongen, en de corrupte bureaucratie moet worden aangepakt. Dit zal vrijwel zeker meer ontslagen in de publieke sector betekenen, met als gevolg dat de staat nog meer steun onder de bevolking verliest.