Buitenland

Iraanse wetgever noemt demonstrerende vrouwen zonder hoofddoek ‘prostituees’

27-09-2022 17:54

Iran protest
Een vrouw verbrandt een hoofddoek, in Istanbul, Turkije, woensdag 21 september 2022. AP Foto/Francisco Seco.

DUBAI, Verenigde Arabische Emiraten (AP) – Een hard-line Iraanse wetgever heeft dinsdag vrouwelijke demonstranten die de verplichte hoofddoeken hebben afgezet, bestempeld als prostituees, waarmee hij het regeringsstandpunt benadrukt tijdens de dramatische demonstraties na de dood van een 22-jarige vrouw die door de zedelijkheidspolitie van het land werd aangehouden.

‘Hoofddoek afdoen is hetzelfde als naakt zijn in het openbaar om mannelijke aandacht te trekken’

De harde taal van Mahmoud Nabavian, een wetgever uit Teheran, stond in schril contrast met de oproep van een topgeestelijke, Ayatollah Hossein Nouri Hamadani, die de regering zondag opriep te luisteren naar de eisen van het volk.

Lees ook: dossier Iran

Het lot van Mahsa Amini, een Iraanse Koerdische vrouw die in hechtenis stierf nadat zij door de zedenpolitie was aangehouden – omdat haar hoofddoek te los zou zitten – heeft in heel Iran onrust veroorzaakt. De protesten hebben zich verspreid over ten minste 46 steden, waaronder de hoofdstad Teheran, steden en dorpen met gewelddadige taferelen en botsingen op straat met veiligheidstroepen die in Iran al jaren ongekend zijn.

Ook in Europa, de Verenigde Staten en in delen van het Midden-Oosten zijn solidariteitsprotesten uitgebroken. In een overwegend Koerdische stad in Syrië gingen maandag duizenden vrouwen de straat op met posters met de foto van Amini.

In heel Iran hebben gewone vrouwen en publieke figuren, waaronder Iraanse actrices, uit protest hun hoofddoek afgedaan of hun haar in het openbaar afgeknipt om solidariteit met de demonstranten te tonen.

Volgens de Iraanse staatstelevisie zijn er sinds het begin van de demonstraties op 17 september minstens 41 demonstranten en politiemensen gedood. Een telling van de officiële verklaringen van de autoriteiten door Associated Press gaf minstens 13 doden en meer dan 1400 gearresteerde demonstranten.

“Deze relschoppers zijn erop uit om zich te prostitueren,” zei de wetgever, Mahmoud Nabavian, op de nieuwswebsite Fararu. Hij suggereerde dat het afdoen van de hijab, of hoofddoek, hetzelfde is als naakt zijn in het openbaar om mannelijke aandacht te trekken.

Nabavian verweet zowel vrouwen als mannen die deelnemen aan de protesten, dat zij zich schuldig maken aan “onzuiverheden” die moeten worden weggewassen.

Ayatollah Hamadani’s toon was heel anders.

“Het is noodzakelijk dat ambtenaren luisteren naar de eisen van de mensen en hun problemen oplossen en gevoelig zijn voor hun rechten,” zei de hoge geestelijke, volgens het staatsagentschap IRNA.

Ondertussen heeft Gholamhosein Mohseni Ejehi, het hoofd van de Iraanse rechterlijke macht, publieke en bekende figuren die de demonstranten openlijk hebben gesteund, gewaarschuwd dat zij moeten betalen voor de schade aan publieke eigendommen die door de protesten is veroorzaakt.

Beroepsverbod

Abbas Salehi, Irans minister van Cultuur en Islamitische Leiding, adviseerde dat actrices die hun hoofddoek hebben verwijderd in berichten op sociale media, moeten proberen een andere baan te vinden, wat impliceert dat het ministerie hen zou kunnen verbieden hun beroep uit te oefenen.

Iran heeft sinds het begin van de onrust ten minste 20 journalisten gearresteerd, zei het Committee to Protect Journalists maandag laat, en riep Iran op de verslaggevers vrij te laten en een einde te maken aan het harde optreden tegen de media.

“De Iraanse autoriteiten zouden zich moeten schamen voor het orkestreren van dit brute optreden,” zei Sherif Mansour, CPJ’s programmacoördinator voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “Ze hebben laten zien dat ze niet begrijpen dat het onderdrukken van afwijkende meningen afwijkende meningen alleen maar versterkt.”

Het door Koerden gerunde Syrische persbureau Hawar deed verslag van het protest in de noordoostelijke, overwegend Koerdische regio van Syrië, waar duizenden vrouwen maandag optrokken uit solidariteit met Iraanse vrouwen.

In de stad Qamishli hielden zij foto’s van Amini omhoog en tegen het einde van de mars knipten verschillende vrouwen, waaronder een oudere, hun haar af, gooiden het op de grond, samen met hoofddoeken, en staken de stapel in brand.

“Leve de vrijheid, vrouwen eisen een vrij leven, de revolutie ligt in onze handen!”, scandeerden de demonstranten. “Vrouwen, leven, vrijheid!”