27 september (Reuters) – Een van de bondgenoten van president Vladimir Poetin heeft dinsdag expliciet het schrikbeeld opgeworpen van een nucleaire aanval op Oekraïne, door te zeggen dat het door de VS geleide militaire bondgenootschap zich toch buiten het conflict zou houden uit angst voor een nucleaire apocalyps.
Dmitry Medvedev, voormalig president en nu plaatsvervangend voorzitter van de Russische Veiligheidsraad, zei dat Rusland het recht heeft zich met kernwapens te verdedigen als het over zijn grenzen heen wordt geduwd en dat dit “zeker geen bluf” is.
Poetin beval woensdag de eerste mobilisatie van Rusland sinds de Tweede Wereldoorlog en steunde een plan om delen van Oekraïne te annexeren, waarbij hij het Westen waarschuwde dat hij niet blufte toen hij zei dat hij bereid zou zijn kernwapens te gebruiken om Rusland te verdedigen.
“Laten we ons voorstellen dat Rusland gedwongen wordt het meest afschrikwekkende wapen te gebruiken tegen het Oekraïense regime, dat een grootschalige daad van agressie heeft gepleegd die gevaarlijk is voor het bestaan van onze staat”, zei Medvedev in een bericht op Telegram.
Volgens de Russische nucleaire doctrine mag de president kernwapens gebruiken als de staat geconfronteerd wordt met een existentiële bedreiging, ook van conventionele wapens.
“Ik geloof dat de NAVO zich zelfs in dit scenario niet rechtstreeks in het conflict zou mengen,” zei Medvedev. “De demagogen aan de overkant van de oceaan en in Europa zullen niet sterven in een nucleaire apocalyps.”
Ongeveer 90% van de kernkoppen in de wereld zijn in handen van Rusland en de Verenigde Staten, die veruit de grootste kernmachten ter wereld blijven.
“Ik moet u er nogmaals aan herinneren – voor de doven die alleen zichzelf horen. Rusland heeft het recht om indien nodig kernwapens te gebruiken,” zei Medvedev, en voegde eraan toe dat het dat zou doen “in vooraf bepaalde gevallen” en in strikte overeenstemming met het staatsbeleid.
De opmerkingen van Medvedev komen op het moment dat Rusland zich opmaakt om grote delen van het Oekraïense grondgebied te annexeren na referenda in door Rusland gecontroleerde regio’s in Oekraïne. Oekraïne en het Westen hebben de stemmingen als een illegale schijnvertoning bestempeld.
Medvedev, die zich van 2008-2012 opwierp als een liberale president, heeft regelmatig havikistische uitspraken gedaan over de oorlog in Oekraïne.