Buitenland

Pro-Russische ‘nepreferenda’ gaan laatste dag in

27-09-2022 09:02

Vrouw in de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk brengt haar stem uit. cc: AP Photo

Vandaag is de laatste dag waarop er gestemd kan worden in de referenda over aansluiting van de Oekraïense oblasten Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja bij Rusland. Inwoners van de door Rusland bezette gebieden werden de afgelopen dagen in de gelegenheid gesteld om aan huis hun stem uit te brengen. Hierbij werd de stembus van deur tot deur rondgebracht onder begeleiding van gewapende militairen. Vandaag zullen de echte stembureaus open gaan.

De separatisten hopen dat Rusland hen zal kunnen beschermen tegen Oekraïne, als de oblasten in de ogen van Moskou eenmaal tot het eigen grondgebied behoren.

In de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk krijgen inwoners de vraag of ze onderdeel van de Russische federatie willen worden. In Zaporizja en Cherson krijgen ze de vraag of ze zelfstandige republieken willen uitroepen, die vervolgens direct onderdeel van Rusland worden. Rusland heeft niet de volledige controle over de oblasten waar de referenda worden gehouden.

Verraad en vervolging

Wat Oekraïne betreft zal er echter weinig veranderen, en zijn de ”nepreferenda” hoe dan ook illegitiem. Mikhailo Podolyak, adviseur van president Zelensky, heeft inmiddels tegen de pers gezegd dat Oekraïners die meewerkten aan het organiseren van de referenda vervolgd zullen worden voor verraad. Mensen die enkel stemden, al dan niet onder druk, hebben niets te vrezen.

Oekraïne zou al lijsten hebben samengesteld met namen van mensen die bij de referenda zijn betrokken. Het zou om honderden mensen gaan, die gevangenisstraffen van minstens vijf jaar kunnen krijgen. Oekraïne zal de gebieden waar de referenda gehouden worden wel eerst terug moeten veroveren.

Het Britse ministerie van Defensie merkt ondertussen op dat president Poetin aankomende vrijdag een toespraak zal houden voor het Russische Hoger- en Lagerhuis. Het is volgens hen aannemelijk dat hierbij ook de annexatie van de separatistische republieken aangekondigd zal worden.