Papier en karton zijn afvalstromen waar iedereen mee te maken krijgt, op het werk en thuis. Denk aan papieren tasjes, ter vervanging van de plastic tassen, of de krant. Papier en karton zijn ontzettend geschikt als materiaal, omdat het erg goed te recyclen is. Je kunt papier en karton namelijk tot wel 25 keer recyclen! Maar wat gebeurt er met papier en karton, nadat het in je container is beland? Wij vertellen je meer.
Papier en karton kan worden ingezameld in speciale containers, zodat je de afvalstroom kunt scheiden van andere afvalstromen. Dit kan ook met ander afval, zoals PMD, glas en restafval. Je kunt hiervoor een container huren bij Renewi, dan zorgen zij niet alleen voor de plaatsing van de container, maar ook voor de lediging. Wanneer het papier en karton opgehaald is, dan wordt het naar een gespecialiseerd sorteercentrum gebracht. Daar wordt alles wat niet onder papier en karton valt verwijderd, zodat het recycleproces kan beginnen.
Niet al het papier komt op dezelfde stapel terecht, want als bedrijf of particulier kun je ook vertrouwelijk papier hebben. Dan wil je niet dat iedereen dit zomaar kan zien, want dat kan vervelende situaties opleveren. Vertrouwelijk papier kan daarom in speciale, gesloten containers verzameld worden. Wanneer je bij Renewi een gesloten container huurt voor jouw vertrouwelijk papier, dan zorgen zij dat het papier discreet en duurzaam verwerkt en vernietigd wordt. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat je papieren gezien kunnen worden en draag je een steentje bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De eerste stap naar papier en karton recyclen, is het inzamelen in een aparte container. Deze wordt vervolgens opgehaald door een afvalverwerkingsbedrijf. In een sorteercentrum wordt restafval uit het papier en karton gehaald. Daarna worden de verschillende stukken gesorteerd op kwaliteit, zodat een papierfabrikant het kan gebruiken voor nieuwe producten. Zo kan van jouw oude papier en karton iets nieuws gemaakt worden, zoals verhuisdozen, printpapier, zakdoekjes of toiletpapier. Ook wordt het gebruikt voor energie. Hierdoor kun je het milieu een handje helpen, omdat de CO2-uitstoot minder is en het restafval in je bedrijf minder is. Daardoor kun je bovendien kosten besparen, een win-win dus.