Buitenland

Tsjetsjeense leider Kadyrov vindt dat Poetin tactische kernwapens moet inzetten

01-10-2022 16:56

Nucleair explosion
Shutterstock.

LONDEN, 1 oktokber (Reuters) – Ramzan Kadyrov, hoofd van de Russische regio Tsjetsjenië, heeft zaterdag gezegd dat Moskou na een nieuwe grote nederlaag op het slagveld het gebruik van een tactisch kernwapen in Oekraïne moet overwegen.

Lees ook: Wat zijn tactische kernwapens? Analyse en feiten
Lees ook: De nucleaire dreigementen van Vladimir Poetin
Lees ook: Bluft Poetin over het inzetten van kernwapens? Een analyse

Terwijl Rusland het verlies van zijn bolwerk Lyman in Oost-Oekraïne bevestigde, bekritiseerde Kadyrov topcommandanten voor hun falen en schreef op Telegram: “Naar mijn persoonlijke mening moeten er meer drastische maatregelen worden genomen, tot en met het afkondigen van de staat van beleg in de grensgebieden en het gebruik van kernwapens met een beperkt vermogen”.

Hij sprak een dag nadat president Vladimir Poetin de annexatie van vier Oekraïense regio’s – waaronder Donetsk, waar Lyman is gevestigd – had afgekondigd en ze onder de Russische nucleaire paraplu had geplaatst, en zei dat Moskou de in beslag genomen gebieden zou verdedigen “met al onze kracht en al onze middelen”.

Rusland beschikt over het grootste atoomarsenaal ter wereld, inclusief tactische kernwapens met een lage explosieve kracht die kunnen worden ingezet tegen vijandige legers.

Andere belangrijke bondgenoten van Poetin, waaronder voormalig president Dmitri Medvedev, hebben gesuggereerd dat Rusland wellicht zijn toevlucht moet nemen tot kernwapens, maar de oproep van Kadyrov was de meest urgente en expliciete.

Voorstander van oorlog

De invloedrijke heerser van de Kaukasische regio Tsjetsjenië is een uitgesproken voorstander van de oorlog in Oekraïne, waarbij Tsjetsjeense troepen deel uitmaken van de voorhoede van het Russische leger daar. Er wordt algemeen aangenomen dat Kadyrov een persoonlijke band heeft met Poetin, die hem in 2007 benoemde tot bestuurder van het onrustige Tsjetsjenië.

In zijn boodschap beschreef Kadyrov kolonel-generaal Alexander Lapin, de commandant van de Russische strijdkrachten in Lyman, als een “middelmaat” en stelde hij voor hem te degraderen tot soldaat en hem zijn medailles te ontnemen.

“Door een gebrek aan elementaire militaire logistiek hebben we vandaag verschillende nederzettingen en een groot stuk grondgebied in de steek gelaten,” zei hij.

Kadyrov zei dat hij twee weken eerder de mogelijkheid van een nederlaag bij Lyman had aangekaart bij Valery Gerasimov, chef van de Russische generale staf, maar dat Gerasimov het idee had verworpen.

Reeks vernederingen

Het Russische ministerie van Defensie kondigde zaterdag een terugtrekking aan uit Lyman, een belangrijk bolwerk en logistiek knooppunt voor de Russische strijdkrachten in de Oekraïense Donetsk-regio, met de mededeling dat een Oekraïense opmars zijn eenheden met omsingeling had bedreigd.

Het was de laatste in een reeks vernederingen op het slagveld voor Rusland, nadat zijn troepen vorige maand uit de regio Kharkiv werden verdreven door een bliksemsnel tegenoffensief van Oekraïne.

Na de nederlaag van Rusland in Kharkiv zei Kadyrov dat hij “gedwongen zou zijn naar de leiders van het land te gaan om hun de situatie ter plaatse uit te leggen”, tenzij er dringend veranderingen zouden worden aangebracht in het verloop van de oorlog.

Poetin zei vorige week dat hij niet blufte toen hij zei dat hij bereid was de “territoriale integriteit” van Rusland met alle beschikbare middelen te verdedigen.

Washington zegt resoluut te zullen reageren op elk gebruik van kernwapens en heeft Moskou de “catastrofale gevolgen” duidelijk gemaakt.


Aanpassingen: groot aantal extra alinea’s toegevoegd om 17:45 uur.