Portemonnee

Duitsland gaat 12,7 miljard euro betalen voor subsidie stroomrekeningen consumenten

05-10-2022 15:30

Stroom
Illustratiefoto @Shutterstock

FRANKFURT, 5 oktober (Reuters) – Duitsland zal volgend jaar de stroomrekeningen van consumenten subsidiëren door 12,7 miljard euro te betalen voor de gebruiksvergoedingen die door de vier hoogspanningstransmissienet-beheerders (TSO’s) in rekening worden gebracht, aldus overheids- en industriebronnen op woensdag.

De vergoedingen maken deel uit van de elektriciteitsrekening en vertegenwoordigen ongeveer 10% van de totale kosten voor retailklanten en ongeveer een derde voor industriële bedrijven in sectoren zoals staal of chemie.

De interventie zou de tarieven kunnen stabiliseren, aldus de bronnen, die anders zouden stijgen door de uit de pan rijzende groothandelsprijzen voor elektriciteit en de stijgende operationele kosten voor de transmissienetbeheerders.

De bronnen spraken toen de TSB’s voorbereidingen troffen om hun netvergoedingen voor volgend jaar bekend te maken.

De stijgende TSB-kosten houden verband met interventies om de netstromen te beheren en de systemen te stabiliseren in Europa, waar Duitsland de grootste energiemarkt en het grootste doorvoerland is.

Frankrijk heeft technische problemen gehad met zijn kernreactoren, terwijl droogte het vervoer van steenkool naar elektriciteitscentrales via de rivieren heeft beperkt, de watertoevoer naar centrales op rivieren heeft aangescherpt en het rendement van waterkrachtcentrales heeft verlaagd.

Er zijn ook toenemende schommelingen in de teruglevering van wind- en zonne-energie, nu het aantal productie-eenheden toeneemt in het kader van een langetermijnuitrol van groene energie.

Al deze factoren zorgen voor onregelmatiger dan normale netstromen, die de TSO’s – Amprion, 50Hertz , TransnetBW en Tennet – in evenwicht moeten houden in een tijd waarin de kosten van uitrusting en arbeid stijgen.

De netgebruiksvergoedingen voor 2023, een onderdeel van de elektriciteitsrekening die Duitse consumenten moeten betalen voor het transport van stroom over de transmissienetten, zullen stijgen tot een uniforme 3,12 cent, aldus de vier hoogspanningsnetbeheerders (TSO’s) in een gezamenlijke verklaring op woensdag.

Ter vergelijking: het gemiddelde van de vier afzonderlijke tarieven die vorig jaar in de vier respectieve zones zijn vastgesteld, bedroeg 3,08 cent, rekening houdend met afrondingsfouten, aldus de verklaring.

De vergoedingen hadden veel sterker kunnen stijgen door de hogere energieprijzen en de stijgende kosten om zonder subsidies schommelingen in het aanbod op onderling verbonden Europese netten te compenseren.