Door: Jan Omvlee, TPO- Oekraïense strijdkrachten hebben deze week weer grondgebied terugveroverd. In de zuidelijke oblast Cherson, het theater van het groots aangekondigde tegenoffensief, zijn weer een aantal dorpen en velden heroverd. Het Oekraïense leger lijkt langzaam richting de stad Nova Kachovka te trekken, waar een grote stuwdam en waterkrachtcentrale ligt in de Dnjepr-rivier. De frontlinie loopt langs het stuwmeer achter die dam.
In de noordoostelijke oblast Charkov lijken Oekraïense troepen de Oskil-rivier over te zijn gestoken. Naast de stad Lyman hebben ze het plaatsje Grekivka heroverd, in de oblast Loehansk. Loehansk en Cherson worden nu allebei door Rusland geclaimd als onderdeel van de federatie, maar Oekraïne trekt zich niets aan van die annexatie.
Het Institute for the Study of War schreef dinsdag in een update dat de tegenslagen aan het front zorgen voor grote onenigheid binnen de Russische troepenmacht. De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov en Wagner-baas Jevgeni Prigozjin hebben kritiek geuit op Alexander Lapin, de commandant van het Centrale Militaire District. Lapin zou verantwoordelijk zijn geweest voor de val van Lyman.
Het ISW schrijft dat onenigheid binnen de top van de strijdkrachten een dilemma oplevert voor president Poetin. Als hij Lapin straft voor de val van Lyman, kan dit tot nog meer onvrede zorgen bij beroepsmilitairen en het ministerie van Defensie. Poetin kan Kadyrov en Prigozjin echter ook niet op hun plaats zetten of geheel negeren, want de Tsjetsjeense troepen en Wagner-huurlingen zijn veel te hard nodig aan het front.
Dan is er nog onenigheid onder de veteranen, soldaten en analisten die via blogs en sociale media invloed hebben op het Russische publiek. Deze mensen hebben normaliter weinig kritiek op Poetin, en leggen de schuld van tegenslagen liever neer bij de officieren onder hem. Ook nu kiezen sommigen de kant van Kadyrov en Prigozjin, en anderen de kant van Lapin.
Sommige bloggers zijn de afgelopen tijd uitgenodigd om op te treden in de staatsmedia, of om Poetin te ontmoeten. Dat doet wat met het ego, en deze mannen denken inmiddels dat ze invloed hebben op wat het ministerie van Defensie doet. Sommige bloggers nemen andere analisten de maat over hun vermeende gebrek aan expertise en militaire ervaring. Volgens het ISW toont dit een toenemende verdeeldheid onder de voorstanders van de strijd tegen Oekraïne.
Ook is er groeiende onvrede onder veteranen over de moeilijk verlopende ”gedeeltelijke mobilisatie”. Een vereniging van Russische veteranen had in mei al opgeroepen tot een oorlogsverklaring aan Oekraïne, een volledige mobilisatie, en militaire bestuursstructuren die deze mobilisatie in goede banen moeten leiden. De voormalige commandant van het Zuidelijke Militaire District, Andrej Goeroelev, heeft zich hier in feite bij aangesloten, en zegt dat Rusland het initiatief niet terug zal krijgen met alleen een gedeeltelijke mobilisatie.