Buitenland

Massamoord Thailand: ‘Het waren kleine kinderen die nog sliepen’

06-10-2022 22:48

Thailand
Panya Khamrap. Foto vrijgegeven door het Nong Bua Lamphu Provincial Public Relations Office, 6 oktober 2022. Via AP.

NA KLANG, Thailand, 6 oktober (Reuters) – Met goud versierde roze en witte doodskisten met daarop de lichamen van de 22 kinderen die bij een schiet- en messenramp in Thailand zijn gedood, zijn donderdag laat in een vrachtwagen geladen en in het donker weggereden.

De vice-premier van Thailand, Anutin Charnvirakul, sloeg zijn handen ineen en boog zijn hoofd toen de vrachtwagen, gevolgd door ambulances met de lichamen van andere slachtoffers, wegreed in het stadje Na Klang in het noordoosten van Thailand.

“Alle Thaise mensen, en alle mensen over de hele wereld die hiervan weten zullen zich zo gedeprimeerd en bedroefd voelen,” zei Anutin.

De kinderen werden donderdag gedood door een voormalige politieagent, die volgens getuigen een kinderdagverblijf binnenviel en begon te schieten en de mensen binnen te slaan.

In totaal werden 36 mensen gedood door Panya Khamrapm, die volgens de politie vorig jaar werd ontslagen wegens drugsgebruik en vlak voor de aanval een rechtszitting had bijgewoond in verband met een aanklacht wegens drugsgebruik.

Na thuiskomst, zei de politie dat Panya zijn vrouw en kind vermoordde voordat hij het pistool op zichzelf richtte.

Reddingswerkers hadden eerder de lichamen van de slachtoffers naar een plaatselijk politiebureau gebracht en in doodskisten gelegd, terwijl medisch personeel plechtig toekeek en familieleden van de doden zich verzamelden, waarvan sommigen hun tranen wegveegden. “Niemand wil dat dit gebeurt. Het is een tafereel dat niemand wil zien. Het is schrijnend,” zegt Piyalak Kingkaew, die het reddingsteam leidde dat als eerste arriveerde.

Zijn team deelde met Reuters beelden van de plaats van het bloedbad in het kinderdagverblijf, waarop kleine lichaampjes op lakens lagen.

Het lichaam van een jongen, gekleed in een Manchester United-shirt, werd gezien op een bedovertrek van Winnie de Poeh in een kamer met muren versierd met stripdieren.

“We zijn gewend om een groot aantal lichamen te zien, we hebben het eerder meegemaakt, maar dit incident is het meest schrijnende van allemaal,” voegt Piyalak eraan toe.

“Het waren kleine kinderen die nog sliepen.”