Buitenland

Europese Commissie noemt Russische raketaanvallen Kiev ‘barbaars’

10-10-2022 13:14

Explosie
Shutterstock.

BRUSSEL, 10 oktober (Reuters) – De Europese Commissie heeft maandag de Russische raketaanvallen op Kiev en andere Oekraïense steden veroordeeld als “barbaars” en Wit-Rusland gewaarschuwd zijn bondgenoot niet te helpen bij het doden van burgers.

Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, zei dat voor de Russische acties “geen plaats is in de 21e eeuw” en voegde er in een tweet aan toe dat militaire steun van het blok voor Oekraïne onderweg was.

Rusland bestookte steden in Oekraïne tijdens het spitsuur met ogenschijnlijke wraakacties nadat president Vladimir Poetin een ontploffing op de brug van Rusland naar de Krim tot terroristische aanslag had verklaard.

“Het zijn barbaarse en laffe aanvallen, gericht tegen onschuldige burgers op weg naar hun werk en school in het ochtendverkeer”, zei Peter Stano, een woordvoerder van de uitvoerende macht van de Europese Unie, tijdens de dagelijkse nieuwsbriefing van de Commissie.

‘Oorlogsmissdaad’

Het treffen van burgers is een “oorlogsmisdaad”, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna maandag na de laatste aanvallen van Rusland op Oekraïne.

“Ik veroordeel in de sterkste bewoordingen de willekeurige Russische aanvallen van vandaag op Oekraïense steden”, zei ze in een tweet, en voegde eraan toe: “Het opzettelijk aanvallen van burgerbevolkingen is een oorlogsmisdaad.”