Buitenland

Integrale tekst speech Russische president Vladimir Poetin over raketaanvallen in Oekraïne

10-10-2022 12:33

Vladimir Putin
Vladimir Putin. Fotosr52 / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

MOSKOU, 10 oktober (Reuters) – De Russische president Vladimir Poetin heeft Oekraïne maandag gewaarschuwd dat er hard zal worden gereageerd als er nog meer aanvallen komen zoals die op de Krimbrug.

Hieronder volgen de opmerkingen van Poetin, vertaald door Reuters, bij de opening van een vergadering van de Russische Veiligheidsraad.

“Op voorstel van het ministerie van Defensie en volgens de plannen van de Russische generale staf is vanochtend een massale aanval uitgevoerd met hoge-precisiewapens met een groot bereik in de lucht, op zee en op het land op de energie-, militaire commando- en communicatievoorzieningen van Oekraïne.

“Als de pogingen om terroristische aanslagen op ons grondgebied te plegen, doorgaan, zullen de reacties van Rusland hard zijn en qua omvang overeenkomen met het niveau van de bedreigingen van de Russische Federatie. Niemand zou hieraan moeten twijfelen.

“Forensische en andere gegevens en operationele informatie wijzen erop dat de explosie van 8 oktober een terroristische daad was. Een terroristische aanslag gericht op het vernietigen van Ruslands kritieke civiele infrastructuur. Het is duidelijk dat de Oekraïense geheime diensten de opdracht, de organisatie en de uitvoering van de terroristische aanslag hebben gegeven om de kritieke civiele infrastructuur van Rusland te vernietigen.

“Er is een aantal terroristische aanslagen en pogingen tot soortgelijke misdrijven gepleegd tegen de elektriciteitsinstallaties en de gastransportinfrastructuur van ons land, waaronder een poging om een van de secties van het TurkStream-gastransportsysteem te ondermijnen. Dit alles wordt bewezen door objectieve gegevens, waaronder getuigenissen van de aangehouden daders van deze terroristische aanslagen zelf.

“Vertegenwoordigers van Rusland mogen de oorzaken van de explosies en de vernietiging van de internationale gastransportsystemen over de bodem van de Oostzee niet onderzoeken. Maar we weten allemaal goed wie de uiteindelijke begunstigde van deze misdaad is.

“Zo heeft het regime in Kiev zich door zijn optreden op één lijn gesteld met internationale terroristische groeperingen. Met de meest verfoeilijke groepen. Het is simpelweg onmogelijk om dit soort misdaden onbeantwoord te laten.”