Buitenland

Duitse politie sluit politieke motieven sabotage spoorwegen Noord-Duitsland niet uit

11-10-2022 10:02

DB ICE Zug
Tobias Arhelger / Shutterstock.com

BERLIJN, 9 oktober (Reuters) – De Duitse politie zei dat zij politieke motieven bij de vermoedelijke sabotage van communicatiekabels op het Duitse spoorwegnet op zaterdag niet had uitgesloten, maar dat er geen aanwijzingen waren voor betrokkenheid van een buitenlandse staat of terrorisme.

Het Duitse blad Bild citeert echter uit gelekte geheime documenten van de Duitse inlichtingendiensten waaruit blijkt dat door een buitenlandse staat gesteunde terreur juist niet wordt uitgesloten. Ook wordt in de gelekte documenten expliciet verwezen naar de lekken in Nord Stream 1 en 2 die eveneens door sabotage werden veroorzaakt. Het is onduidelijk waarom naar de sabotage van Nord Stream wordt verwezen of welke aanwijzingen de inlichtingendiensten precies hebben.

Een woordvoerder van de Berlijnse recherche zei zondag dat het onderzoek naar de sabotage van radiokabels in Berlijn en Herne in Noord-Rijnland-Westfalen (NRW), waardoor het treinverkeer in Noord-Duitsland zaterdag ongeveer drie uur lang werd stilgelegd, nog loopt.

De Duitse federale politie heeft de zaak overgedragen aan de recherchebureaus van Berlijn en NRW.

Dit is niet de eerste keer dat er aanvallen – vaak in verband met linkse extremisten – worden uitgevoerd op het communicatiesysteem van de staatsspoorwegmaatschappij Deutsche Bahn, maar wel de grootste van de afgelopen jaren.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne en de aanvallen op de Nord Stream-pijpleidingen is de vrees gegroeid voor gerichte aanvallen op kritieke infrastructuur in Duitsland.