Door: Jan Omvlee, TPO- De VVD en het CDA vinden dat de energiemarkt teveel is geliberaliseerd, dat schrijft de NOS. De partijen presenteren vandaag samen een pamflet met vijf adviezen aan minister Rob Jetten (D66) van Klimaat en Energie.
De partijen lijken met de voorstellen deels af te stappen van het idee dat de vrije energiemarkt beter is voor de consument, en tot lagere prijzen leidt. De energiemarkt werd juist onder CDA-premier Balkenende volledig geliberaliseerd, met steun van de VVD. Die liberalisering was overigens al ingezet door de regering van Wim Kok (PvdA), en werd ook geëist door de Europese Unie, die meer vrije competitie tussen Europese bedrijven wilde.
Na het verlenen van een vergunning voor een nieuw energiebedrijf, zouden er een jaarlijkse ”stresstest” moeten komen om te controleren of het bedrijf de zaken financieel en organisatorisch op orde heeft. In de huidige situatie is er volgens de partijen te weinig controle.
Energiebedrijven moeten verplicht jaarcontracten tegen vaste tarieven aan gaan bieden. Ook moeten er meer contracten voor langdurige termijn komen, en niet alleen maar contracten voor onbepaalde tijd. De tarieven van deze laatste categorie zijn veel hoger, en dat pakt slecht uit voor de consument. Mensen moeten zo meer zekerheid krijgen over hun energierekening.
Volgens VVD en CDA komen de risico’s en kosten van de energiecrisis op dit moment te eenzijdig bij de consument te liggen, en moet een deel hiervan teruggeschoven worden naar de leveranciers. Die proberen zichzelf nu te beschermen tegen de internationale economische en politieke onzekerheid, door juist geen langdurige contacten te bieden, en hoge tarieven te vragen.
Ook moet er een einde komen aan de ”welkomsbonus” die huishoudens moet stimuleren om veel over te stappen van energieleverancier. VVD en CDA zien liever dat klanten korting krijgen op hun rekening als ze een langere tijd dezelfde leverancier hebben. Klanten die vroegtijdig hun contract opzeggen om over te stappen, zouden juist een vergoeding moeten betalen aan het bedrijf dat zo inkomsten misloopt.