Buitenland

Russische geheime dienst claimt verdachten te hebben gearresteerd voor de aanslag op de Krimbrug

12-10-2022 12:45

Gornagat/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De Russische geheime dienst, de FSB, heeft woensdagochtend tegen Interfax gezegd dat er acht verdachten zijn gearresteerd voor de explosie die zaterdagochtend de Krimbrug beschadigde. De FSB wijst met een beschuldigende vinger naar Oekraïne, dat de springstoflading zou hebben verstuurd.

Een multinationale operatie

De arrestanten zouden bestaan uit vijf Russische staatsburgers, drie Oekraïners, en een Armeniër. De explosieven zouden in augustus vanuit de haven van Odessa naar Bulgarije zijn gestuurd. Daarvandaan ging de lading, die verpakt zat in pallets met andere materialen, door naar Georgië en Armenië. De documenten van de vracht zouden een aantal keer zijn aangepast, om zo de oorsprong en bestemming te verbergen. Bij de laatste wijziging werd een fictief bedrijf op de Krim als eindbestemming opgegeven.

Op 7 oktober zouden de explosieven zijn overgeladen in de vrachtwagen van Makhir Yusubov, een Russische burger uit Krasnodar, die ermee richting Simferopol reed. Omstreeks zes uur in de ochtend kwam de lading tot ontploffing op de Krimbrug. Drie mensen kwamen om het leven, een deel van het wegdek stortte in, en een brandstoftrein vloog in de brand.

Volgens de FSB zat de Oekraïense militaire inlichtingendienst, de GRU, achter de aanslag. De ontploffing werd in Oekraïne door sommige overheidsfunctionarissen gevierd, maar niet opgeëist.

Drones en röntgenfoto’s

Een voormalig explosievenexpert van het Britse leger zei na de aanslag tegen de BBC dat de explosie die op videobeelden te zien is, niet echt lijkt op andere grote aanslagen met voertuigen. Volgens de expert, die anoniem bleef, deed het instorten van het wegdek van de Krimbrug meer denken aan een explosie van de onderkant, mogelijk met een waterdrone. Het zou alsnog een Oekraïense aanslag kunnen zijn geweest, maar niet met de methode die Rusland nu voorstelt.

Oekraïne zou over een aantal onderwaterdrones beschikken, die voor verkenningsmissies en aanvallen gebruikt kunnen worden. De plannen voor het gebruik hiervan zouden al jaren in de maak zijn. Ook dit bevestigde Oekraïne niet tegenover de pers.

Een analist die onder andere voor Reuters en DerSpiegel heeft geschreven, zet in een Twitterdraad ondertussen vraagtekens bij een ander aspect van de claims die Rusland maakt. De röntgenbeelden die volgens de FSB afkomstig zijn van de bus waarmee de explosieven werden vervoerd, zijn volgens hem afkomstig van een ander voertuig. Elementen van de bus op de röntgenfoto komen niet overeen met andere beelden die zijn vrijgegeven.