ZURICH, 12 oktober (Reuters) – De Zwitserse regering heeft woensdag een wetsontwerp naar het parlement gestuurd om mensen die een nationaal verbod op gezichtsbedekking overtreden een boete van maximaal 1000 Zwitserse frank (1034 euro) op te leggen.
Het rechtse voorstel om gezichtsbedekking in het openbaar te verbieden won vorig jaar een nipte overwinning in een bindend referendum nadat het was gelanceerd door dezelfde groep die in 2009 een verbod op nieuwe minaretten organiseerde.
In het kabinetsvoorstel om boetes te heffen wordt de islam niet rechtstreeks genoemd en het is ook bedoeld om gewelddadige straatdemonstranten het dragen van maskers te beletten, maar lokale politici, media en campagnevoerders verwijzen naar de maatregel als het ‘burqa-verbod’.
Na overleg verwaterde het kabinet de oproep om het verbod in het wetboek van strafrecht te verankeren en overtreders een boete van maximaal 10.000 frank op te leggen.
“Het verbod op gezichtsbedekking is bedoeld om de openbare veiligheid en orde te waarborgen. Straf is niet de prioriteit”, aldus het kabinet in een verklaring.
Het ontwerp bevat ook verschillende uitzonderingen op de wet.
De regering stelde voor het verbod af te schaffen in vliegtuigen, diplomatieke gebouwen en gebedshuizen. Bedekkingen in verband met gezondheid, veiligheid, klimaatomstandigheden en plaatselijke gebruiken zouden geldig blijven. Artistieke voorstellingen en reclame worden vrijgesteld.
Maskers die noodzakelijk worden geacht om zichzelf te beschermen bij de uitoefening van het grondrecht van meningsuiting en vergadering zouden worden toegestaan zolang de autoriteiten daarmee instemmen en de openbare orde wordt gewaarborgd.
Voorstanders van het verbod noemden gezichtsbedekking een symbool van de extreme, politieke islam. Moslimgroeperingen veroordeelden de stemming als discriminerend en beloofden juridische stappen.
Frankrijk verbood het dragen van gezichtssluiers in het openbaar in 2011 en Denemarken, Oostenrijk, Nederland en Bulgarije hebben een geheel of gedeeltelijk verbod op het dragen van gezichtssluiers in het openbaar.
Ongeveer 5% van de Zwitserse bevolking bestaat uit moslims, waarvan de meeste hun wortels hebben in Turkije, Bosnië en Kosovo.