TAIPEI, 14 oktober (Reuters) – Een Canadese wetgever die een gebied vertegenwoordigt in de belangrijkste autoproducerende provincie van het land, zei vrijdag dat hij Taiwan had gevraagd om “ons alsjeblieft meer chips te sturen” om een einde te maken aan een aanhoudend tekort dat sommige productielijnen blijft verstrikken.
De auto-industrie is zwaar getroffen door de wereldwijde krapte in de aanvoer van halfgeleiders, waardoor bedrijven in sommige gevallen productielijnen hebben moeten opschorten.
Chris Lewis, een parlementslid uit Ontario, waar Ford Motor Co. en andere autofabrieken zijn gevestigd, vertelde verslaggevers tijdens een bezoek aan Taiwan als onderdeel van een Canadese parlementaire delegatie dat het tekort aan chips blijft aanhouden.
“We hebben parkeerplaatsen vol auto’s, afgewerkte producten, die op de parkeerplaats staan en niet verkocht kunnen worden omdat we geen halfgeleiders hebben,” zei hij.
De provincie ligt dicht bij de Amerikaanse autofabrikanten in Michigan en Ohio, met een nauw verbonden toeleveringsketen.
Lewis zei dat ze tijdens hun reis leidinggevenden van Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC), ‘s werelds grootste contractchipmaker, en andere bedrijven hadden ontmoet om hen te vragen Canada “bovenaan de lijst te zetten”.
“Ik denk dat ik bij elke vergadering, ook op de hogere regeringsniveaus, naar voren heb gebracht dat er zeer grote tekorten aan chips zijn. Het was een heel breed gesprek en elke keer zeiden we ‘stuur ons alsjeblieft meer chips’.”
Lewis zei dat ze de verzekering kregen dat Taiwan “zeer ijverig” werkt aan de bouw van meer chips, maar hij voegde eraan toe dat het uiteindelijk het beste zou zijn om chips in Canada of de Verenigde Staten te produceren.
“Het gesprek moet groter zijn dan dat. Het moet zo zijn: hoe gebruiken we hun technologie, gebruiken we hun expertise, halen we ze over, trainen we ze en beginnen we ze te bouwen in Noord-Amerika, bouwen we ze in Canada, bouwen we ze in de Verenigde Staten.”
TSMC reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.
Het bedrijf bouwt een fabriek van 12 miljard dollar in de Amerikaanse staat Arizona.