Binnenland

Boswachter: Kastanjerapers zijn een probleem voor de dieren

17-10-2022 11:44

Fusso_pics/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Een noodkreet van een gefrustreerde boswachter bij RTL Nieuws. Het is weer herfst, en mensen trekken massaal het bos in om paddenstoelen, eikels, beukennootjes en kastanjes te rapen. Een handjevol kastanjes meenemen is geen probleem, zegt boswachter Erik de Jonge, maar er zijn ook mensen die met een hark ”tassen vol” bij elkaar schrapen. En dat is dus slecht voor de dieren, want die hebben het voedsel hard nodig.

Concurrentie in de voedselketen

Het verwijderen van kilo’s noten pakt slecht uit voor het wild, van muisjes en vogels tot herten en wilde zwijnen. De dieren moeten na de droge zomer al hard zoeken naar eten, en dagjesmensen die thuis kastanjes willen poffen zijn dan zware concurrentie.

Ook Staatsbosbeheer zegt via een woordvoerder tegen RTL dat ze ieder jaar weer veel schade zien door voedselrapers. Sommige mensen weten wel dat het verboden is om zomaar dingen mee te nemen uit de natuur, maar trekken zich hier niets van aan. Ook ziet Staatsbosbeheer veel Oost-Europeanen in Nederland dingen in het bos rapen. In Oost-Europa is dat normaler, en is er ook meer natuur ten opzichte van de stedelijke gebieden.

Staatsbosbeheer voert een gedoogbeleid voor het rapen, maar daarbij gaat het om een kleine hoeveelheid per persoon. ”Ongeveer een champignonbakje” mag je meenemen, maar wie meer raapt riskeert een boete als diegene een boswachter tegenkomt die als boa op mag treden. Daar zijn er momenteel 100 van.

Stroperij

Mocht iemand betrapt worden met een rugzak vol noten, dan krijgt die een boete voor ”enkelvoudige stroperij” oftewel het meenemen van dingen uit de natuur, die eigenlijk het bezit zijn van Staatsbosbeheer. Ook kunnen mensen beboet worden voor het van de gebaande paden afwijken in natuurgebieden, of het rijden op een mountainbike waar dat niet mag. Dit verstoort het leef- en broedgebied van wilde dieren.