Door: Jan Omvlee, TPO- Het moet mogelijk worden voor eigenaren van flatgebouwen of appartementen om verduurzamende maatregelen te nemen tegen de wil van de medebewoners in. De NOS schrijft dat Vereniging Eigen Huis hiervoor aanpassingen aan de wet wil zien.
Nu is het nog zo dat de aanleg van zonnepanelen of betere isolatie geblokkeerd kan worden door bezwaren van medebewoners. Als er geen unanimiteit bestaat in de vereniging van eigenaren voor een duurzame maatregel, dan komt deze er niet. Vereniging Eigen Huis deed onderzoek onder duizend huiseigenaren die deel uitmaken van een vereniging voor eigenaren (vve). Ongeveer een derde hiervan zei dat het niet lukte om binnen die vereniging tot overeenstemming te komen.
Sommige huiseigenaren weigeren maatregelen te nemen die veel geld kosten, maar waarvan ze de vruchten niet zullen plukken. Ze zijn al op leeftijd, of verwachten over een tijdje toch te zullen verhuizen. De investeringen verdienen ze dan niet terug, en laten ze liever aan toekomstige bewoners over.
Vereniging Eigen Huis stelt dat eigenaren die duurzame maatregelen willen nemen, dit alleen nog maar bij de vve zouden moeten melden. Goedkeuring vragen zou dan echter niet meer nodig zijn. De unanieme goedkeuring door een vve moet dus van tafel.
Een vertegenwoordiger van Vve Belang, die opkomst voor de verenigingen van eigenaren, zegt tegen NOS Radio 1 dat unanimiteit er inderdaad niet hoeft te zijn voor een maatregel, maar dat bij de vve wel om goedkeuring gevraagd moet worden van in ieder geval een meerderheid van de bewoners. Ook voorziet hij problemen, als delen van een flatgebouw straks niet meer onder de gedeelde verantwoordelijkheid van een vve vallen, omdat ze door de eigenaar van een woning zijn aangepast.