Door: Jan Omvlee, TPO- Het OM verdenkt een aantal medische specialisten van het Isala-ziekenhuis in Zwolle ervan steekpenningen aan te hebben genomen. Het onderzoek loopt al sinds eind 2020, maar nu zeggen NRC en Der Spiegel te weten waar de zaak precies over gaat. Een Duitse fabrikant van pacemakers en implanteerbare defibrillatoren (ICD’s) zou in totaal 3,2 miljoen euro aan steekpenningen hebben betaald om ervoor te zorgen dat cardiologen vaker overgingen tot een operatie.
Er worden in Nederland jaarlijks ongeveer 6.000 ICD’s geplaatst, die met een elektrisch schokje het hartritme moeten stabiliseren. Bij die operaties kosten alleen de te plaatsen apparaatjes al 130 miljoen euro, en ze worden maar door een paar fabrikanten gemaakt. Die fabrikanten moeten zich in de concurrentiestrijd ”invechten” bij de artsen. De Duitse fabrikant waar het in deze zaak om gaat, Biotronik, heeft in de Verenigde Staten al meerdere zaken moeten schikken, nadat ze daar cardiologen om hadden gekocht.
Zorgverzekeraars en toezichthouders hebben bovendien geen goed beeld van de kosten die voor pacemakers en ICD’s gemaakt worden. ”Dat is omdat ziekenhuizen de apparaten declareren als onderdeel van een algemene operatieve behandeling.”
Wel worden er al jarenlang vragen gesteld over het groeiende aantal operaties waarbij ICD’s geplaatst worden. Meer dan de helft van de apparaten wordt nu preventief geïmplanteerd. Isala is hierbij een ”expertisecentrum” in Nederland, en doet ongeveer 10 procent van alle pacemaker- en ICD-operaties. Daar heeft de Duitse fabrikant dus mogelijk een rol bij gespeeld, door cardiologen aan te zetten tot het doen van operaties die eigenlijk niet nodig waren.