Buitenland

Rusland laat nucleaire bommenwerpers 12 uur boven Stille Oceaan, Beringzee vliegen

18-10-2022 18:49

TU-95MS Bear
Tu-95MS 'Bear'. ra3rn/Shutterstock.

18 oktober (Reuters) – Het Russische ministerie van Defensie heeft dinsdag gezegd dat twee van zijn Tu-95MS (NATO-aanduiding: ‘Bear’) strategische bommenwerpers een vlucht van meer dan 12 uur hebben gemaakt boven de Stille Oceaan, de Beringzee en de Zee van Okhotsk.

De vlucht van de vliegtuigen, die kernwapens  kunnen dragen, kwam op een moment van hoge spanning in Ruslands oorlog met Oekraïne en zijn confrontatie met het Westen, nadat de NAVO en de Verenigde Staten hadden gezegd te verwachten dat Rusland op korte termijn zijn kernwapens zou testen.

De vliegtuigen werden geëscorteerd door MiG-31 gevechtsvliegtuigen en werden bijgetankt terwijl ze in de lucht waren, aldus het ministerie. Het beschreef de missie als “een geplande vlucht boven neutrale wateren”, in overeenstemming met de internationale luchtruimregels.

Het ministerie specificeerde de route niet, maar een vliegroute over de Zee van Okhotsk en de Beringzee zou dicht langs Japan en de Verenigde Staten zijn gegaan.

De NAVO houdt deze week nucleaire paraatheidsoefeningen en heeft gezegd te verwachten dat Rusland binnenkort zijn eigen nucleaire oefeningen zal houden. Het Kremlin zei eerder op dinsdag dat het daar geen informatie over had.

Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat zij verwachten dat de Russische oefeningen de lancering van ballistische raketten zullen omvatten.

President Vladimir Poetin waarschuwde op 21 september dat hij bereid is de “territoriale integriteit” van Rusland met alle middelen te verdedigen, zo nodig ook met kernwapens.

De week daarop verklaarde hij dat Rusland vier Oekraïense regio’s zou absorberen – een actie die door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties als illegaal werd veroordeeld – en deze onder zijn nucleaire paraplu zou brengen.

Westerse functionarissen maken zich zorgen over de timing van de Russische oefeningen, maar vertrouwen erop dat zij het verschil kunnen zien tussen een Russische oefening en een stap van Poetin om zijn dreigementen waar te maken.