Buitenland

‘Voor Poetin is dreigen met kernwapens waardevoller dan ze ook echt te gebruiken’

18-10-2022 11:52

Atoombom
Shutterstock

OSLO, 18 oktober (Reuters) – Het Westen moet goed luisteren wanneer de Russische president Vladimir Poetin het heeft over het gebruik van kernwapens, maar moet beseffen dat het voor hem nuttiger is te dreigen met het gebruik ervan dan het ook echt in de praktijk te brengen, zei het hoofd van de Noorse strijdkrachten tegen Reuters.

Generaal Eirik Kristoffersen sprak in de aanloop naar nucleaire oefeningen die leden van de NAVO-alliantie deze week houden, terwijl Rusland van plan is binnenkort zijn eigen oefeningen te houden.

Noorwegen maakt deel uit van de NAVO en grenst in het noordpoolgebied aan Rusland. Poetin en Russische topambtenaren hebben herhaaldelijk gedreigd kernwapens te gebruiken om Rusland te beschermen.

“Ten eerste moeten we luisteren naar wat Poetin zegt,” zei Kristoffersen in het interview van 26 september. “Ten tweede is er geen reden voor hem om kernwapens te gebruiken. Er is geen bedreiging voor de existentiële veiligheid van Rusland. Dus heeft hij geen reden om ze te gebruiken.”

Voor Poetin is de dreiging van het gebruik van kernwapens “waardevoller dan wanneer hij ze daadwerkelijk gebruikt”, aldus Kristoffersen.

“Dan heeft het veel van zijn waarde verloren. Het gaat om afschrikking, zoals tijdens de Koude Oorlog. Het gaat erom ervoor te zorgen dat het (Rusland) het vermogen heeft en ons, de rest van de wereld, te laten zien dat het het kan,” zei hij.

Russische doctrine

Op de vraag of hij denkt dat Rusland meer dan vroeger bereid is om kernwapens te gebruiken, zei Kristoffersen dat Poetin de Russische doctrine volgt om kernwapens te gebruiken wanneer het “bestaan” van het land in gevaar is.

“Hij volgt zijn doctrine. Dus als er een nucleaire aanval op Rusland is, zeker. Als er een existentiële bedreiging voor Rusland is, zeker,” zei hij.

Het Noordpoolgebied is de thuisbasis van Ruslands Noordelijke Vloot, zijn belangrijkste strijdmacht in de regio, belast met Ruslands nucleaire tweede aanvalscapaciteit – het vermogen om op een nucleaire aanval te reageren met eigen kernwapens tegen de aanvaller.

Moskou hield een oefening van zijn nucleaire afschrikkingsmacht op 19 februari, vijf dagen voor de invasie in Oekraïne, zei hij.

“Gewoonlijk doen ze dat in de herfst, dat was natuurlijk een signaal,” zei hij. “Het relatieve belang van nucleaire afschrikking voor Rusland met de voortdurende oorlog in Oekraïne is toegenomen.”

Zware verliezen

Sinds de invasie van 24 februari heeft Rusland zijn landtroepen in het Noordpoolgebied teruggebracht om ze naar Oekraïne te sturen in de wetenschap dat daar weinig risico aan verbonden was, aldus Kristoffersen.

“Hij kan al zijn landstrijdkrachten weghalen van de hele oostgrens van de NAVO en ze in Oekraïne inzetten, zonder enige angst om aangevallen te worden, omdat hij weet dat de NAVO geen bedreiging vormt voor Rusland,” zei hij.

Deze legertroepen hebben zware verliezen geleden in termen van personeel en uitrusting, zei hij.

“We zien geen capaciteit meer om een groot bataljon op te stellen, het gaat om bataljons ter grootte van een compagnie,” zei Kristoffersen. Een compagnie telt ongeveer 200 man personeel, terwijl een bataljon gewoonlijk zo’n 1000 man telt.

Toch benadrukte Kristoffersen dat Rusland zijn landmacht snel weer kan opbouwen, aangezien het elk jaar ongeveer 250.000 dienstplichtigen opleidt.

“Als je slechts vier jaar teruggaat, gaat het om een miljoen soldaten en die zijn, naar mijn mening, nog vrij vers opgeleid,” zei hij.