Politiek Buitenland

Italië, Meloni: ‘Nieuwe regering zal pro-NAVO en volledig deel van Europa zijn’

19-10-2022 21:12

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni Sept. 26, 2022. AP Photo/Gregorio Borgia.

ROME, 19 oktober (Reuters) – Giorgia Meloni, die naar verwachting de volgende premier van Italië wordt, heeft woensdag de handschoen geworpen naar haar rechtse coalitiepartners door te zeggen dat haar nieuwe regering pro-NAVO en volledig deel van Europa zou zijn.

Haar compromisloze verklaring kwam nadat haar conservatieve bondgenoot Silvio Berlusconi zijn sympathie voor de Russische president Vladimir Poetin herhaalde en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy beschuldigde van het uitlokken van de oorlog.

In een scherp geformuleerde verklaring zei Meloni dat partijen die het niet eens zijn met de lijn van haar buitenlands beleid geen deel mogen uitmaken van de regering, die volgende week aantreedt.

“Italië zal met ons in de regering nooit de zwakke schakel in het Westen zijn”, zei ze.

Meloni heeft Oekraïne fel verdedigd sinds Rusland in februari een invasie uitvoerde, en heeft Westerse sancties tegen Moskou gesteund.

“Over één ding was, ben en zal ik altijd duidelijk zijn. Ik ben van plan een regering te leiden met een duidelijke en ondubbelzinnige lijn in het buitenlands beleid,” zei ze. “Iedereen die het niet eens is met deze hoeksteen kan geen deel uitmaken van de regering.”

Berlusconi

Berlusconi, 86, is al lang bevriend met Poetin en in een eerste uitgelekt audiobestand dat dinsdag werd vrijgegeven, onthulde hij aan parlementsleden van zijn Forza Italia-partij dat hij weer contact had met de Russische president en “lieve brieven” en geschenken had uitgewisseld.

In een tweede bestand, dat woensdag door persbureau LaPresse werd vrijgegeven, zei Berlusconi dat Oekraïne een vredesakkoord uit 2014, dat bedoeld was om een einde te maken aan een separatistische oorlog van Russisch sprekenden in de Oost-Oekraïense regio’s Donetsk en Luhansk, tot zinken had gebracht.

Berlusconi herhaalde beschuldigingen van Poetin die door Oekraïne zijn ontkend en zei dat Zelenskiy de situatie veel erger heeft gemaakt toen hij in 2019 aan de macht kwam.

Berlusconi herhaalde ook een bewering dat Poetin was gezwicht voor interne druk en alleen Oekraïne was binnengevallen om een nieuwe regering te installeren “van fatsoenlijke mensen met gezond verstand”.

‘Zeer ernstig’

Op dinsdag, nadat de eerste opname was vrijgegeven, zei Forza Italia dat Berlusconi’s visie op de oorlog “in lijn is met het standpunt van Europa en de Verenigde Staten”.

Tegenstanders hebben de twee opnames echter aangegrepen om Berlusconi ervan te beschuldigen Meloni’s geloofwaardigheid te ondermijnen.

“De opmerkingen van Berlusconi zijn zeer ernstig en onverenigbaar met de Italiaanse en Europese standpunten,” zei Enrico Letta, de leider van de centrumlinkse Democratische Partij.