Politiek Buitenland

Nog maar helft Amerikanen heeft vertrouwen in eerlijke telling van stemmen na midterms

19-10-2022 21:44

USA
Shutterstock.

WASHINGTON (AP) – Veel Amerikanen blijven pessimistisch over de staat van de Amerikaanse democratie en de manier waarop gekozen functionarissen worden gekozen, bijna twee jaar nadat een verdeeldheid zaaiende presidentsverkiezing aanleiding gaf tot fraudeclaims en een gewelddadige aanval op het Amerikaanse Capitool.

Slechts ongeveer de helft van de Amerikanen heeft er veel vertrouwen in dat de stemmen in de komende tussentijdse verkiezingen nauwkeurig zullen worden geteld, volgens een nieuwe peiling van The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research, hoewel dat een verbetering is ten opzichte van ongeveer 4 op de 10 die dat zeiden vlak voor de presidentsverkiezingen van 2020.

Slechts 9% van de Amerikaanse volwassenen denkt dat de democratie “extreem” of “zeer goed” werkt, terwijl 52% zegt dat ze niet goed werkt.

Aandeel Democraten gedaald

In tegenstelling tot twee jaar geleden zeggen Republikeinen nu vaker dan Democraten dat de democratie niet goed werkt. Dit jaar denkt 68% van de Republikeinen er zo over, tegen 32% twee jaar geleden. Het aandeel van de Democraten met een ongunstige kijk op het functioneren van de democratie in de VS daalde van 63% naar 40%.

Ronald McGraw Senio, 67, uit Indianapolis, is een gepensioneerde bouwvakker die zich onlangs als kiezer heeft laten registreren en dit jaar voor het eerst zijn stem wil uitbrengen.

“Ik dacht ik laat iedereen zijn stem uitbrengen en ga gewoon met de stroom mee, maar dit alles staat nu op het spel,” zegt hij, verwijzend naar de democratie, de economie, “alles, hoe het hele land draait.”

McGraw, die zwart is en zichzelf als gematigd beschouwt, zegt dat een grote zorg de politieke onrust in het land is en het feit dat hij te veel politici ziet die alleen op macht uit zijn, vooral degenen die de belangen van minderheden tegenwerken. Hij zegt dat hij zich als Republikein had geregistreerd, maar dat hij toen niet had nagedacht over partijprogramma’s of standpunten.

“Nu let ik erop,” zei hij.

Na elke presidentsverkiezing kunnen leden van de partij van de verliezende kandidaat een teleurstelling ervaren. De fall-out van de verkiezingen van 2020 is dieper, aangewakkerd door de leugens van voormalig president Donald Trump en zijn bondgenoten dat de Democraten de verkiezingen hebben gestolen.

Algemene wanhoop

Er is geen bewijs van brede fraude of manipulatie van stemmachines. Uitputtende beoordelingen in sleutelstaten bevestigden de overwinning van Democraat Joe Biden, terwijl rechters – waaronder enkele benoemd door Trump – verworpen talrijke rechtszaken die de uitkomst aanvechten. Trump’s eigen procureur-generaal, William Barr, noemde de beweringen onzin.

De algemene wanhoop over de democratie komt na tientallen jaren van toenemende polarisatie in het hele land, van de presidentiële en congresraces tot lokale wedstrijden zoals verkiezingen voor schoolbesturen.

In totaal zegt slechts een kwart van de Amerikaanse volwassenen – waaronder vergelijkbare percentages Republikeinen en Democraten – optimistisch te zijn over de manier waarop leiders worden gekozen, terwijl 43% zegt pessimistisch te zijn. Nog eens 31% vindt geen van beide.

Adam Coykendall, een 31-jarige leraar maatschappijleer uit Ashland, Wisconsin, zegt dat hij ziet dat partijloyaliteit de wetgevers meer drijft dan het belang van het land.

“Ik heb het gevoel dat alles een beetje meer verdeeld raakt, een beetje meer gepolariseerd, meer gericht op partijloyaliteit, in plaats van te werken voor je achterban, dingen te doen die werken voor mensen in plaats van te werken voor de partij,” zegt Coykendall, die zichzelf beschreef als een onafhankelijke die neigt naar de Democratische Partij.

Bezorgdheid over stemproces

Uit de AP-NORC peiling blijkt ook dat een groot deel van de Republikeinen, 58%, de verkiezing van Biden nog steeds niet legitiem vindt. Dat is iets minder dan de 66% van juli 2021.

Gary Phelps, een 70-jarige gepensioneerde vrachtwagenchauffeur in Clearwater, Minnesota, accepteert dat Biden president is, maar denkt niet dat hij rechtmatig gekozen is. Phelps zegt zich zorgen te maken over kiezersfraude, poststemmen die na de verkiezingsdag worden ontvangen en geteld, en onregelmatigheden met sommige stemmachines, hoewel hij erkende dat dit eerder op zijn gevoel dan op bewijs is gebaseerd.

Phelps blijft bezorgd over het stemproces en over de juistheid van de telling. “Ik hoop het, maar ik denk het niet,” zegt     de onafhankelijke republikein.

Uit de peiling blijkt dat 47% van de Amerikanen zegt “veel” of “tamelijk veel” vertrouwen te hebben dat de stemmen bij de tussentijdse verkiezingen van 2022 nauwkeurig zullen worden geteld. Het vertrouwen is het grootst bij de Democraten, van wie 74% zegt er veel vertrouwen in te hebben. Aan Republikeinse zijde is het vertrouwen in de verkiezingen beslist gemengd: 25% heeft veel vertrouwen, 30% heeft matig vertrouwen en 45% heeft weinig tot geen vertrouwen.

Die erosie van vertrouwen komt na twee jaar van Trump en zijn bondgenoten die leugens over de presidentsverkiezingen van 2020 promoten en complottheorieën over stemmachines.

Verhalen over gemailde stembiljetten die op mysterieuze wijze de stemtotalen veranderen zijn een hardnekkige bron van verkeerde informatie geweest. Voor alle duidelijkheid: de resultaten die op de avond van de verkiezingen bekend worden gemaakt, zijn onofficieel en vaak onvolledig. Het is normaal dat het tellen enkele dagen na de verkiezingsdag doorgaat, omdat de stembiljetten die binnen de termijn zijn ontvangen, worden verwerkt en aan de telling worden toegevoegd.

Koers van het land

In 2020 leidde de COVID-19 pandemie tot een golf van stembiljetten per post, omdat kiezers ervoor kozen om drukke stembureaus te vermijden. Een groot aantal van die stembiljetten vertraagde de resultaten omdat de lokale verkiezingsbureaus de stappen doorliepen om de stembiljetten te controleren en ervoor te zorgen dat ze overeenkwamen met geregistreerde kiezers.

Julie Duggan, een 31-jarige politieagente uit Chicago, is één van de Republikeinen die de overwinning van Biden niet legitiem vindt. Ze zegt dat, gezien zijn blunders en misstappen, het onmogelijk is te geloven dat hij genoeg steun kreeg om te winnen.

Ze maakt zich zorgen over de koers van het land en noemt daarbij inflatie, illegale immigratie, misdaadcijfers en een gebrek aan respect voor wetshandhaving.

“Als we niet de juiste mensen binnenhalen, kunnen we niet meer terug”, zegt ze. Ze hoopt dat de verkiezingen eerlijk verlopen, maar heeft haar twijfels. “Mijn vertrouwen is zeker geschokt.”

De peiling onder 1121 volwassenen in de VS werd uitgevoerd van 6 tot 10 oktober met een steekproef uit het op kansberekening gebaseerde AmeriSpeak-panel van NORC, dat is ontworpen om representatief te zijn voor de Amerikaanse bevolking. De foutmarge voor alle respondenten is plus of min 3,8 procentpunten.