Door: Jan Omvlee, TPO- De Britse politiek staat sinds woensdagmiddag onder hoogspanning, en het meest diverse Britse kabinet ooit wordt steeds minder divers. Eerst werd minister van financiën Kwasi Kwarteng vervangen met Jeremy Hunt, en gisteren was het de Brits-Indiase minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman die opstapte.
Volgens de Dailymail ging aan het ontslag een 90-minuten durende ”schreeuwpartij” vooraf, waarin premier Truss en Braverman elkaar spreekwoordelijk in de haren vlogen. In haar ontslagbrief schreef Braverman dat ze serieuze twijfels had over het voornemen van de regering om zich aan beloftes te houden over het verminderen van de immigratie, en het stoppen van illegale immigratie. Ook uit ze kritiek op de manier waarop het kabinet met de crisis van de afgelopen weken is omgegaan:
”Doen alsof we geen fouten hebben gemaakt, doorgaan alsof niemand kan zien dat we ze gemaakt hebben, en hopen dat alles op magische wijze goed zal komen is geen serieuze politiek. Ik heb fouten gemaakt, ik accepteer verantwoordelijkheid, ik treed af.”
Inmiddels is de voormalig minister van transport, Grant Shapps, benoemd tot de nieuwe minister van Binnenlandse zaken. Shapps steunde tijdens de laatste leiderschapsverkiezingen Rishi Sunak, die de race uiteindelijk van Truss verloor. Sunak lijkt inmiddels de duidelijke favoriet om Truss op te volgen, terwijl steeds meer Conservatieve leden spijt krijgen van hun eerdere keuze.
Braverman’s formele reden om terug te treden was een inbreuk op de ministeriële code. Ze zou een vertrouwelijk document per telefoon naar een Conservatief parlementslid hebben gestuurd, terwijl dit eigenlijk niet mocht. Conservatieve bronnen zeggen echter tegen de pers dat Braverman haar eigen leiderschapsambities koestert, en dat ze zich mogelijk positioneert om Truss op te volgen.
Daarnaast was er gisteren een belangrijke stemming in het Britse parlement over een verbod op fracking. De conservatieven waren tegen zo’n verbod, en kregen met 326 stemmen hun zin. 36 conservatieven weigerden echter met de regering mee te stemmen, in wat een uiting van ongenoegen lijkt te zijn over het leiderschap van premier Truss. De politici negeerden hierbij de ”three-line whip” genegeerd. Dit is een strikte instructie om met een partijpositie mee te stemmen, en geen eigen koers te varen.
Het negeren van de fractiediscipline is een serieus besluit, en zorgde voor spanning binnen Conservatieve gelederen. Het leek er even op dat de Chief Whip, Wendy Morton, haar taak neer had gelegd, maar vooralsnog zit ze nog op haar post. De Conservatieven die weigerden met hun partij mee te stemmen, krijgen mogelijk strafmaatregelen opgelegd door hun partij.
Volgens de BBC waren er Labour-politici die zeiden dat ze wanhopige Conservatieven letterlijk huilend op hun schouders hadden. Een politiek redacteur van de omroep, Chris Mason, zegt dat hooggeplaatste Conservatieven binnenskamers laaiend zijn over Truss, en vinden dat ze in zou moeten zien dat het einde verhaal is voor haar als premier. Als ze zelf die conclusie niet trekt, moet het haar maar duidelijk gemaakt worden.
Ondertussen zouden er achter de schermen plannen gesmeed worden om een alternatief te vinden voor Truss. Volgens een correspondent voor de Guardian zijn sommige Conservatieven zelfs bezig om Boris Johnson weer terug te brengen, mocht Truss opstappen.
Tekst gaat verder na de Tweet
Some of Boris Johnson’s supporters are realising what looks increasingly likely to come next.
Am told they’re putting pressure on colleagues to tell Graham Brady they want to bring back Boris Johnson, in the event Liz Truss is deposed.
Further signs confidence is crumbling.
— Aubrey Allegretti (@breeallegretti) October 20, 2022
Volgens de Dailymail merken rechtsere Conservatieven op dat met de laatste wisselingen in de ministersploeg, Buitenlandminister James Cleverly de laatste uitgesproken Brexiteer is. Er zou volgens sommigen sprake zijn van een stille machtsovername door Conservatieven die Groot-Brittannië bij de Europese Unie hadden willen houden. Brexiteers in de partij zal dit alleen maar zorgen baren.