Buitenland

Hoge geestelijke Iran roept tijdens vrijdagpreek op tot keihard aanpakken van ‘relschoppers’

21-10-2022 15:41

Iran
Iraanse scholieres, zonder hijab, geven de Iraanse Ayatollah een middelvinger. Screenshot via Facebook.

DUBAI, 21 oktober (Reuters) – De rechterlijke macht van Iran moet harde maatregelen nemen tegen demonstranten en iedereen die droomt dat de machthebbers van het land zullen vallen zei een hoge geestelijke.

Lees ook: dossier Iran

De Islamitische Republiek is in de greep van demonstraties die uitbraken na de dood in politiebewaring van de 22-jarige Mahsa Amini vorige maand.

“De rechterlijke macht moet de relschoppers – die de natie hebben verraden en water in de watermolen van de vijand hebben gegoten – zo aanpakken dat anderen niet opnieuw zin krijgen om te rellen,” zei de hardline geestelijke Ahmad Khatami in een vrijdagspreek in Teheran, meldden Iraanse media.

“Ze hebben misleide kinderen verteld dat als ze een week op straat blijven, het regime zal vallen. Droom verder! De rechterlijke macht moet de relschoppers zo aanpakken dat ze nooit meer zullen streven naar rellen.”

Iran heeft “misdadigers” die banden hebben met “buitenlandse vijanden” de schuld gegeven van de onrust.

De landelijke protesten zijn uitgegroeid tot een van de moedigste uitdagingen voor de Iraanse klerikale machthebbers sinds de revolutie van 1979. Demonstranten hebben opgeroepen tot de val van de Islamitische Republiek, hoewel de protesten niet in de buurt lijken te komen van het omverwerpen van het systeem.

Terwijl de protesten in verschillende steden aanhielden, plaatste de activistische twitteraar @1500tasvir donderdag een video waarop een demonstratie te zien was in de centrale stad Isfahan en beelden waarop te zien was hoe demonstranten brand stichtten in de straten van de noordwestelijke stad Mahabad.

Video’s van protesten zijn vertraagd door internetbeperkingen die de autoriteiten in Iran hebben opgelegd, zeggen activisten.

Het activistische persbureau HRANA zei in een bericht dat 244 demonstranten waren gedood bij de onrust, waaronder 32 minderjarigen.

Het zei dat 28 leden van de veiligheidstroepen waren gedood en dat tot donderdag meer dan 12.500 mensen waren gearresteerd bij protesten in 114 steden en dorpen en ongeveer 81 universiteiten.