Door: Jan Omvlee, TPO- Het is de coalitie weer niet gelukt om een akkoord te bereiken over de wet waarmee gemeenten verplicht kunnen worden tot het opnemen van asielzoekers. De dwangwet, of spreidingswet zoals deze bij het overleg genoemd wordt, had er op 1 oktober al moeten liggen. Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) had de wet op 1 januari 2023 in willen laten gaan. De deadline was al naar 21 oktober verschoven, en die is nu dus alsnog niet gehaald.
De Tweede Kamer had de staatssecretaris opgeroepen om vandaag op zijn minst een conceptversie te sturen. Dit is echter niet gelukt, en Van der Burg is nog druk in gesprek om genoeg draagvlak te vinden bij de coalitiepartijen en de gemeenten.
Vooral de VVD is kritisch op de wet, en wil dat deze van tijdelijke aard wordt. De partij wil niet dat een tijdelijke maatregel, bedoeld om de bestaande asielopvang en Ter Apel te ontlasten, straks een permanent middel oplevert voor toekomstige kabinetten.
De VVD vindt verder dat er gekeken moet worden naar het inperken van de instroom. ChristenUnie en D66 zijn juist voorstander van de dwangwet, en willen juist geen maatregelen om de instroom van asielzoekers tegen te houden. Deze tegenstelling binnen de coalitie leverde al een moeizame ”asieldeal” op, waarin toch beperkingen werden ingesteld op gezinshereniging. Het aannemen van de dwangwet voor asielopvang, was daarbij een eis van ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Allen in ruil hiervoor kon de partij instemmen met de maatregelen op gezinshereniging.