BERLIJN/DÜSSELDORF, 22 oktober – Tienduizenden demonstranten in zes Duitse steden zijn zaterdag bijeengekomen om een rechtvaardiger verdeling van overheidsmiddelen te eisen om de stijgende energieprijzen en kosten van levensonderhoud aan te pakken en om sneller van fossiele brandstoffen af te stappen.
De demonstranten betoogden in Berlijn, Düsseldorf, Hannover, Stuttgart, Dresden en Frankfurt-am-Main en hielden borden vast met slogans over alles van verlaging van de inflatie tot afschaffing van kernenergie en meer energieprijssubsidies voor de armen.
Volgens Greenpeace, een van de organisatoren, namen ongeveer 24.000 mensen deel. De politie zei dat ongeveer 1800 demonstranten zich in Berlijn hadden verzameld.
“We willen laten zien dat we dringend behoefte hebben aan financiële steun voor burgers die sociaal evenwichtig is. De regering doet veel, maar verdeelt de middelen met een gieter. Mensen met een lager inkomen hebben meer steun nodig dan de rijken,” zei Andrea Kocsis, vicevoorzitter van ver.di, een van de vakbonden die de protesten organiseren.
Het Duitse parlement keurde vrijdag het reddingspakket van 200 miljard euro (195 miljard dollar) van de regering goed, dat bedrijven en huishoudens moet beschermen tegen de gevolgen van de stijgende energieprijzen.
Het pakket omvat een eenmalige betaling voor een maandelijkse gasrekening voor huishoudens en kleine en middelgrote ondernemingen en een mechanisme om de prijzen vanaf maart te beperken.
Het zal ook een plafond voor de elektriciteitsprijzen voor huishoudens en industrie financieren, met terugwerkende kracht vanaf maart voor de spotprijzen en vanaf december voor de toekomstige prijzen.
De Duitse inflatie bereikte in september met 10,9% het hoogste niveau in meer dan een kwart eeuw, aangedreven door hogere energiekosten.
“Ik zou het beter vinden als we op een meer rechtvaardige manier zouden verdelen. Er zijn miljonairs die zeggen dat ze meer belasting willen betalen. Ik zie niets gebeuren op dat front,” zei Ulrich Franz, een demonstrant in Berlijn.