Binnenland

Justitie en Veiligheid: Asielinstroom gaat volgend jaar groeien

24-10-2022 09:00

Refugees
Janossy Gergely / Shutterstock.com

Door: Jan Omvlee, TPO- Er zullen volgend jaar naar verwachting meer mensen in Nederland asiel aanvragen, en een groter deel daarvan zal ook een verblijfsvergunning krijgen. Dat staat in interne documenten van het ministerie van Veiligheid en Justitie, die in handen zijn van NRC.

Het ministerie schrijft dat het in 2023 meer dan 50.000 asielzoekers verwacht. Omdat een groot deel hiervan uit landen als Syrië, Turkije en Afghanistan komt, zullen ze in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning in Nederland. Het document is bedoeld voor het asieltopberaad van het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Centraal Orgaan Asielzoekers en de IND. Op basis ver de verwachte aantallen asielzoekers, moet namelijk worden ingeschat hoeveel geld die diensten krijgen voor de opvang en asielprocedures.

Het COA, dat nu 48.647 mensen opvangt, zal over twee maanden al 52.000 mensen moeten kunnen onderhouden. Volgend jaar loopt dat volgens Justitie en Veiligheid op naar 63.000 mensen. Hierbij gaat het wel om een scenario met een middenstroom. Er zou ook een scenario zijn waarin de diensten in 2023 rekening moeten houden met een instroom van 77.000 mensen. In 2021 reisden er in totaal nog 34.860 asielzoekers en nareizigers naar Nederland, volgens cijfers van het CBS.