Buitenland

200 asielzoekers kraken groot pand in centrum Brussel, worden gesteund door NGO’s

28-10-2022 12:45

Refugees
Janossy Gergely / Shutterstock.com

BRUSSEL, 28 oktober (Reuters) – Nu het Belgische asielsysteem onder zware druk staat, kraken ongeveer 200 asielzoekers in een groot leegstaand gebouw in het centrum van Brussel dat oorspronkelijk werd gerenoveerd voor Oekraïense vluchtelingen.

De huidige bewoners, voornamelijk Burundezen en Afghanen, onderhouden het gebouw met de hulp van NGO’s, die zeggen dat België zijn wettelijke verplichtingen niet nakomt.

Mensen die in België asiel aanvragen hebben recht op onderdak, maar Fedasil, het agentschap dat hiervoor verantwoordelijk is, kampt met een personeelstekort en een tekort aan accommodatie, waardoor sommigen – waaronder vrouwen en kinderen – op straat moeten slapen.

“Het wordt steeds erger, en dus is de enige oplossing die mensen hebben om ergens te kraken,” vertelde advocaat Marie Doutrepont, die de kraakbewoners vertegenwoordigt, aan Reuters.

De 28-jarige Gauthier Kwizera, een inwoner van Burundi, zei dat hij al weken dakloos was nadat hij te horen had gekregen dat Fedasil geen onderdak voor hem had.

“We wisten niet waar we heen moesten. We probeerden te leven waar we konden. Liefdadigheidsinstellingen gaven ons eten, maar we konden nergens slapen.”

“De instellingen en procedures van de Belgische immigratiedienst zijn gemaakt voor 2.000, 2.500, maximaal 3.000 personen,” zei directeur-generaal Freddy Roosemont. Maar in september vroegen 4.009 mensen asiel aan.

Van januari tot september 2022 ontving het agentschap 26.636 aanvragen, in 2021 waren dat er 25.971.

“Onze opvangvoorzieningen kunnen zich niet zo snel aanpassen”, zei Roosemont.

De regering kondigde aan 1.500 mensen extra op te vangen in de steden Jabbeke en Glons, maar lokale autoriteiten vertelden Belgische media dat ze daar niet goed van op de hoogte zijn gebracht en er niet op zitten te wachten.

“Toen ik in België aankwam, zei ik tegen mezelf dat mijn toekomst rooskleurig zou zijn”, zei de Afghaanse kraker Abdul Haqsafie, 20 jaar. “Maar ze hebben me op straat achtergelaten.”