Politiek

Aanvaller echtgenoot Nancy Pelosi koos bewust huis van Pelosi’s uit

28-10-2022 17:24

Capitol Nancy Pelosi
Video van House Speaker Nancy Pelosi van Californië, tijdens de inbraak in het Amerikaanse Capitoolgebouw op 6 januari 2021, wordt afgespeeld terwijl de House select committee die de aanval van 6 januari op het Amerikaanse Capitool onderzoekt, een hoorzitting houdt op Capitol Hill in Washington, donderdag 13 oktober 2022. (Alex Wong/Pool Photo via AP)
Lees ook: Aanvaller echtgenoot Nancy Pelosi schreeuwde ‘Waar is Nancy? Waar is Nancy?’
Lees ook: Paul Pelosi (82), echtgenoot Nancy Pelosi, aangevallen door inbreker, gewond geraakt

WASHINGTON (AP)Paul Pelosi, de echtgenoot van House Speaker Nancy Pelosi, werd aangevallen en ernstig mishandeld door een aanvaller met een hamer die vrijdag vroeg in hun huis in San Francisco inbrak, volgens mensen die bekend zijn met het onderzoek.

Pelosi, 82 jaar, liep verwondingen op aan hoofd en lichaam, volgens twee mensen die op voorwaarde van anonimiteit met The Associated Press spraken om het lopende onderzoek te bespreken.

De aanval was niet willekeurig; de aanvaller richtte zich specifiek op het huis, zeiden de mensen. De aanvaller is gearresteerd.

Pelosi werd door artsen behandeld voor kneuzingen, ernstige zwellingen en andere verwondingen. Nancy Pelosi’s woordvoerder Drew Hammill zei dat hij naar verwachting volledig zal herstellen.

“De Speaker en haar familie zijn de eerste hulpverleners en de betrokken medische professionals dankbaar, en verzoeken om privacy op dit moment,” zei Hammill in een verklaring.

Misdaad en veiligheid

Hoewel de omstandigheden van de aanval onduidelijk zijn, roept de aanval vragen op over de veiligheid van leden van het Congres en hun gezinnen, aangezien bedreigingen van wetgevers bijna twee jaar na de dodelijke Capitoolopstand een ongekend hoog niveau bereiken.

De aanval komt ook slechts 11 dagen voor de tussentijdse verkiezingen (Midterms) waarin misdaad en openbare veiligheid naar voren zijn gekomen als topzorgen onder Amerikanen.

In 2021 onderzocht de Capitoolpolitie ongeveer 9600 bedreigingen aan het adres van Congresleden, en de afgelopen jaren zijn leden met geweld aangevallen. Voormalig afgezant Gabrielle Giffords (Democraten, Arizona), werd in het hoofd geschoten tijdens een evenement buiten een kruidenierswinkel in Tucson in 2011 en afgezant Steve Scalise, (Republikeinen Louisiana), raakte zwaar gewond toen een schutter het vuur opende op een Republikeinse honkbalteam training in 2017.

Congresleden hebben extra dollars ontvangen voor de beveiliging van hun huizen, maar sommigen hebben aangedrongen op meer bescherming nu mensen bij hen thuis zijn opgedoken en leden een toenemend aantal bedreigende berichten hebben ontvangen.

De Capitol Police, belast met de bescherming van congresleiders, zei dat Nancy Pelosi met haar beschermingsafdeling in Washington was op het moment dat haar man werd aangevallen. Ze was deze week net terug van een veiligheidsconferentie in Europa en zal zaterdagavond samen met vice-president Kamala Harris een voordracht houden.

De politie van het Capitool zei dat de FBI en de politie van San Francisco ook een onderzoek doen. De verdachte is in hechtenis bij de politie van San Francisco.

Rijden onder invloed

Paul Pelosi staat vaak aan de zijde van Nancy Pelosi tijdens formele evenementen in Washington en is een rijke investeerder die grotendeels aan de westkust blijft. Ze hebben vijf volwassen kinderen en veel kleinkinderen. De twee zijn 59 jaar getrouwd.

Eerder dit jaar heeft Paul Pelosi schuldig gepleit voor rijden onder invloed in verband met een ongeluk in mei in de Californische wijnstreek en is veroordeeld tot vijf dagen gevangenisstraf en drie jaar voorwaardelijk.

President Joe Biden en wetgevers van beide partijen reageerden geschokt op de aanslag en betuigden hun beste wensen aan de familie Pelosi.

“Wat er met Paul Pelosi is gebeurd, is een afschuwelijke daad”, zei Senaat meerderheidsleider Chuck Schumer (Democraten, New York). “Ik heb eerder deze ochtend met Speaker Pelosi gesproken en mijn diepste bezorgdheid en oprechte wensen overgebracht aan haar man en hun familie, en ik wens hem een spoedig herstel.”

“We zijn de afgelopen twee decennia naar veel evenementen geweest met de Pelosi’s en we hebben veel gelegenheden gehad om te praten over onze beide families en de uitdagingen van het deel uitmaken van een politieke familie. Ik denk vandaag aan de familie Pelosi”, twitterde Senator Roy Blunt (Republikeinen, Montana).

Perschef Karine Jean-Pierre van het Witte Huis zei dat president Joe Biden ook contact heeft gehad met Nancy Pelosi.

“De president bidt voor Paul Pelosi en voor de hele familie van Speaker Pelosi,” zei Jean-Pierre. “Vanochtend heeft hij Speaker Pelosi gebeld om zijn steun te betuigen na deze verschrikkelijke aanslag. Hij is ook erg blij dat een volledig herstel wordt verwacht. De president blijft alle geweld veroordelen en vraagt dat het verlangen van de familie naar privacy wordt gerespecteerd.”

Pacific Heights

Het huis van Pelosi in de rijke wijk Pacific Heights is de afgelopen jaren het toneel geweest van verschillende protesten. Nadat Nancy Pelosi op video was gezien terwijl ze haar haar liet doen in een kapsalon terwijl vele kapsalons tijdens de pandemie van het coronavirus waren gesloten, protesteerden stylisten buiten met krultangen.

Leden van de Chinese gemeenschap protesteerden onlangs buiten voor Pelosi’s reis naar Taiwan.

En tijdens de debatten over het federale stimuleringspakket krabbelden demonstranten met zwarte verf anarchietekens over de garagedeur, samen met “zeg de huur op” en “wij willen alles”.