Buitenland

Poetin: ‘Westen lokt oorlog uit, speelt gevaarlijk, bloederig en smerig spel’

28-10-2022 11:55

Vladimir Putin
Vladimir Putin. Fotosr52 / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

28 oktober (Reuters) – President Vladimir Poetin heeft benadrukt dat de oorlog van Rusland in Oekraïne volgens plan verloopt nu beide partijen zich voorbereiden op een belangrijke slag in Kherson in het zuiden van Oekraïne.

Poetin, die donderdag een conferentie in Moskou toesprak, bagatelliseerde ook het vooruitzicht van een nucleaire confrontatie met het Westen. Maar hij beschuldigde het Westen ervan de oorlog uit te lokken en een “gevaarlijk, bloederig en smerig” spel te spelen dat chaos zaait.

De westerse dominantie over wereldzaken loopt ten einde en “het komende decennium is waarschijnlijk het gevaarlijkste, meest onvoorspelbare en tegelijkertijd belangrijkste decennium sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog”, aldus Poetin.

Ondanks zijn positieve beoordeling van de vooruitgang van Rusland, maakten de Russische en Oekraïense troepen zich in Kherson op voor wat een van de belangrijkste gevechten van de oorlog zou kunnen worden.

Verwacht Oekraïens tegenoffensief

De regio, een van de vier gedeeltelijk bezette provincies die Rusland vorige maand annexeerde, controleert zowel de enige route over land naar het schiereiland de Krim – dat Rusland in 2014 in beslag nam – als de monding van de rivier de Dnipro die Oekraïne doorsnijdt.

Sergej Aksyonov, de door Rusland benoemde leider van de Krim, zei dat de verhuizing van inwoners die Cherson willen ontvluchten naar Russische regio’s is voltooid in afwachting van een verwacht Oekraïens tegenoffensief.

Oekraïne heeft Moskou ervan beschuldigd sommige mensen met geweld te hebben verwijderd en anderen te hebben gerekruteerd om tegen hun wil te vechten. De algemene staf zei dat wat zij noemde de zogenaamde evacuatie van Rusland doorging, waarbij ziekenhuis- en bedrijfsapparatuur werd verwijderd en extra Russische troepen werden ingezet in lege huizen.

Reuters was niet in staat om berichten op het slagveld te verifiëren.

Poetins eerste plaatsvervangende stafchef, Sergei Kiriyenko, bezocht Kherson en de door Rusland bezette kerncentrale Zaporizhzhia, zei Aksyonov op Telegram.

De Verenigde Naties willen een veiligheidszone instellen rond de centrale, die dicht bij de frontlinie ligt, uit vrees voor een ramp.

Het conflict begon op 24 februari toen Russische troepen binnenvielen. De afgelopen weken heeft Rusland een golf van raket- en drone-aanvallen uitgevoerd, waardoor de Oekraïense energie-infrastructuur werd getroffen en de stroom in Kiev en andere plaatsen werd onderbroken, aldus functionarissen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei donderdag dat de aanvallen “ons niet zullen breken”.

“Het volkslied van de vijand op ons land horen is enger dan de raketten van de vijand in onze lucht. Wij zijn niet bang voor het donker,” zei hij in een videotoespraak.

Oekraïense functionarissen hebben gezegd dat de opmars van Oekraïne in Kherson en het oosten door het moeilijke terrein en het slechte weer trager verloopt dan de snelle terugtrekking van de Russische troepen in het noordoosten vorige maand en de overhaaste terugtrekking van Rusland uit Kiev aan het begin van de oorlog.

Geen verandering in Russische doelen

Poetin maakte tijdens de conferentie in Moskou geen melding van de Russische tegenslagen op het slagveld. Op de vraag of er in het afgelopen jaar teleurstellingen zijn geweest, antwoordde hij eenvoudig: “Nee”.

Poetin zei dat de Russische doelstellingen niet zijn veranderd.

Rusland vecht om de bevolking van Donbas te beschermen, zei Poetin, verwijzend naar een industriële regio die Donetsk en Luhansk omvat – provincies in het oosten van Oekraïne die hij tot annexatie heeft uitgeroepen.

In Luhansk hebben Russische troepen geprobeerd door de verdediging in Bilohorivka te breken, maar ze werden teruggeslagen, vertelde de regionale gouverneur Serhiy Gaidai donderdag aan de Oekraïense televisie.

In de Donbas wordt sinds 2014 gevochten tussen het Oekraïense leger en door Rusland gesteunde separatisten.

Poetin en andere functionarissen hebben herhaaldelijk gezegd dat Rusland “alle beschikbare middelen” kan gebruiken om zijn territoriale integriteit te beschermen, opmerkingen die in het Westen worden geïnterpreteerd als impliciete dreigementen om kernwapens te gebruiken in gevechten om delen van Oekraïne die Rusland zegt te hebben geannexeerd.

Poetin bagatelliseerde een nucleaire impasse met het Westen en benadrukte dat Rusland niet met kernwapens had gedreigd, maar alleen had gereageerd op nucleaire “chantage” van westerse leiders.

De Amerikaanse president Joe Biden toonde zich sceptisch en vroeg in een interview met NewsNation: “Als hij dat niet van plan is, waarom blijft hij er dan over praten?”