Buitenland

Pelosi-aanvaller David DePape was op ‘zelfmoordmissie’, wilde ook andere politici aanvallen

02-11-2022 11:01

David DePape.
David DePape. (AP Photo/Eric Risberg)

SAN FRANCISCO (AP) – De man die ervan wordt beschuldigd bij House Speaker Nancy Pelosi te hebben ingebroken, haar man te hebben geslagen en haar te hebben willen ontvoeren, vertelde de politie dat hij op een “zelfmoordmissie” was en plannen had om het op andere Californische en federale politici gemunt te hebben.

David DePape werd vastgehouden zonder borgtocht tijdens zijn voorgeleiding dinsdag in San Francisco Superior Court. Zijn advocaat pleitte ‘niet schuldig’. Het was zijn eerste publieke optreden sinds de aanval van vrijdag.

In het dossier van de rechtbank gaven de aanklagers een gedetailleerd beeld van de aanval als onderdeel van hun poging om DePape achter de tralies te houden. Paul Pelosi werd bewusteloos geslagen door de hameraanval en werd wakker in een plas van zijn eigen bloed, aldus het dossier.

De bedoeling van DePape “kon niet duidelijker zijn”, schreef officier van justitie Brooke Jenkins in het dossier: “Hij drong het huis van Pelosi binnen met de bedoeling de tweede in lijn voor het presidentschap van de Verenigde Staten te gijzelen en haar ernstig te verwonden. Gedwarsboomd door de afwezigheid van Speaker Pelosi, ging de verdachte door met zijn zoektocht en liet zich niet tegenhouden, met als hoogtepunt de bijna fatale aanval op Mr Pelosi.”

Zonder te worden ondervraagd, vertelde DePape agenten en medici ter plaatse dat hij ziek was van de “leugens uit Washington D.C.”, aldus het dossier. “Ik wilde hem niet echt pijn doen, maar dit was een zelfmoordmissie. Ik ga hier niet staan en niets doen, ook al kost het me mijn leven.”

DePape zou de eerste hulpverleners hebben verteld dat hij andere doelen had, waaronder een lokale professor en verschillende prominente staats- en federale politici en hun familieleden. Het dossier noemde geen potentiële doelwitten.

“Deze zaak vereist opsluiting,” schreef Jenkins. “Niets minder.”

‘Gecompliceerde situatie’

Gehuld in oranje gevangeniskleding en met zijn rechterarm in een mitella, sprak DePape tijdens zijn voorgeleiding dinsdag alleen om rechter Diane Northway te vertellen hoe hij zijn achternaam (‘dih-PAP’) moest uitspreken.

Na de hoorzitting zei DePape’s advocaat Adam Lipson dat hij ernaar uitziet om hem een “krachtige juridische verdediging” te geven. Hij zei dat de schouder van zijn 42-jarige cliënt was ontwricht tijdens de arrestatie.

“We gaan een uitgebreid onderzoek doen naar wat er gebeurd is. We gaan de geestelijke toestand van meneer DePape onderzoeken en ik ga daar niet verder over praten totdat ik meer informatie heb,” zei Lipson.

Hij zei later dat hij blij was dat Paul Pelosi beter werd en drong er bij het publiek op aan geen oordeel te vellen over wat hij “een gecompliceerde situatie” noemde.

De aanval op de 82-jarige Paul Pelosi veroorzaakte schokgolven in de politieke wereld slechts enkele dagen voor de felbevochten midterm elections. Bedreigingen tegen wetgevers en verkiezingsfunctionarissen hebben een recordhoogte bereikt in deze eerste landelijke verkiezingen sinds de opstand van 6 januari 2021 in het Capitool, en de autoriteiten hebben gewaarschuwd voor toenemend extremisme in de VS.

DePape wordt beschuldigd van poging tot moord, inbraak en ouderenmishandeling. Hij wordt ook beschuldigd van poging tot ontvoering van een Amerikaanse ambtenaar.

Hoewel aanklagers geen tijdlijn hebben gegeven voorafgaand aan de gebeurtenissen van vrijdag, vertelde Jenkins eerder aan The Associated Press dat de aanval met voorbedachten rade leek.

“Dit was niet iets wat hij zomaar deed,” vertelde ze maandag aan The AP.

Volgens de rechtbank sloeg DePape vrijdag vroeg zijn schouder door een glazen ruit achter het huis van de Pelosis in Pacific Heights en confronteerde hij een slapende Paul Pelosi, slechts gekleed in een boxershort en pyamahemd.

“Bent u Paul Pelosi?” zei DePape, terwijl hij rond 2 uur ‘s nachts over hem heen stond met een hamer en tiewraps. “Waar is Nancy? Waar is Nancy?”

Een groggy Pelosi vertelde DePape dat zijn vrouw niet thuis was en enkele dagen weg zou zijn. DePape dreigde vervolgens Paul Pelosi vast te binden – de eerste van tien van dergelijke bedreigingen, aldus het dossier.

Paul Pelosi was uiteindelijk in staat om 911 te bellen vanuit de badkamer van het huis, waar zijn mobiele telefoon werd opgeladen. Terwijl hij met de centralist sprak, gebaarde DePape dat Pelosi moest ophangen, aldus het dossier.

Pelosi vertelde de centralist vervolgens dat hij geen politie, brandweer of medische hulp nodig had, maar in plaats daarvan vroeg hij “om de Capitool Politie omdat die meestal in het huis zijn vrouw beschermt”.

Even later hoorde de centralist hem praten met een man en Paul Pelosi zei “Uh, hij denkt dat alles goed is. Uh, ik heb een probleem, maar hij denkt dat alles goed is.”

Twee agenten die naar het huis renden waren er getuige van dat DePape Pelosi minstens één keer met de hamer sloeg en hem in het hoofd raakte, aldus het dossier. Jenkins heeft gezegd dat de aanval is opgenomen op de body camera’s van de agenten.

Voorzitter Pelosi was op dat moment in Washington en stond onder bescherming van haar beveiliging, die zich niet uitstrekt tot familieleden. Ze keerde snel terug naar San Francisco, waar haar man in het ziekenhuis werd opgenomen en geopereerd werd aan een schedelbreuk en andere verwondingen.

Veiligheidsprotocollen

In Washington gaf het hoofd van de politie van het Amerikaanse Capitool, Tom Manger, dinsdag een ontnuchterende update van de veiligheidsprotocollen voor leden van het Congres.

Manger zei dat hoewel er sinds de aanslag op het Capitool veel verbeteringen zijn aangebracht, waaronder het aannemen van bijna 280 agenten tegen het einde van dit jaar, “er nog veel werk te doen is”.

“Wij geloven dat het huidige politieke klimaat vraagt om meer middelen om extra lagen van fysieke beveiliging voor leden van het Congres te bieden,” zei hij.

Manger zei dat de aanval op Pelosi’s echtgenoot “een alarmerende herinnering was aan de gevaarlijke bedreigingen waarmee verkozen ambtenaren en publieke figuren in het huidige omstreden politieke klimaat worden geconfronteerd.”