Buitenland

Nepnieuws, desinfo en wél bewezen feiten van afgelopen week: Paul Pelosi-complotten

05-11-2022 10:09

David DePape.
David DePape. (AP Photo/Eric Risberg)

AP – Een roundup van enkele van de populairste maar volledig onware verhalen van de week. Geen van deze zijn legitiem, ook al werden ze op grote schaal gedeeld op sociale media. De Associated Press heeft ze gecontroleerd.

Hier zijn de feiten:

Valse, ongegronde beweringen verdraaien aanval op Paul Pelosi

Nepnieuws: De aanval was een “geval van huiselijk geweld in een consensuele seksuele relatie”, en de verdachte werd in zijn ondergoed aangetroffen toen de politie bij het huis aankwam.

De feiten: Er is geen bewijs geleverd voor beide beweringen, die in tegenspraak zijn met wat rechtshandhavers hebben gezegd en wat rechtbankdocumenten beschrijven.

In de dagen sinds de vermeende aanvaller, geïdentificeerd als David DePape, 42, inbrak in het huis van House Speaker Nancy Pelosi en haar man aanviel met een hamer, hebben internetgebruikers valse beweringen verspreidt die de spot drijven met het slachtoffer en giftige samenzweringstheorieën versterken.

Ongegronde en homofobe beweringen over een persoonlijke relatie tussen Paul Pelosi en DePape werden gedeeld door prominente figuren, waaronder politici, conservatieve opiniemakers en de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, die later zijn bericht verwijderde.

Maar de officier van justitie van San Francisco, Brooke Jenkins, vertelde verslaggevers op zondag dat er “niets was om te suggereren dat deze twee mannen elkaar kenden voorafgaand aan dit incident.” Ze zei tijdens een persconferentie op maandag dat ‘de aanval politiek gemotiveerd leek’.

Autoriteiten hebben verklaard dat DePape een glazen deur van het huis brak en binnenkwam met een hamer, tiewraps  en andere benodigdheden, met de bedoeling de Democratische wetgever te ontvoeren.

Het kantoor van Jenkins heeft dinsdag in een gerechtelijk dossier de inhoud van een 911-oproep van Pelosi op 28 oktober gedetailleerd weergegeven, waarin Pelosi bevestigde dat hij DePape niet kende. Toen hij het gesprek hoorde, zei DePape hardop dat zijn naam David was en dat hij een ‘vriend’ was.

Ook een beëdigde verklaring van een FBI-agent meldt dat Pelosi in het 911-gesprek “aangaf dat hij niet weet wie de man is” en later aan een politieagent in de ambulance vertelde dat hij DePape nog nooit had gezien.

DePape vertelde de agenten dat hij naar het huis ging om Nancy Pelosi te gijzelen, aldus de beëdigde verklaring, en dat hij haar zag als een “leider van het peloton van leugens van de Democratische Partij.”

Los daarvan maakt de beëdigde verklaring duidelijk dat DePape op dat moment kleding droeg. “Agenten verwijderden een mobiele telefoon, contant geld, betaalkaarten en een niet-geïdentificeerde kaart uit de rechter broekzak van DePape”, aldus het document. Een lokaal nieuwskanaal meldde de ongegronde bewering dat DePape in zijn ondergoed stond, maar het corrigeerde zijn verhaal later.

Pelosi lag ondertussen te slapen in zijn bed op de tweede verdieping van het huis toen DePape binnenkwam en hem wakker maakte, aldus de ambtenaren. “Meneer Pelosi, die sliep, droeg een loszittend pyjamashirt en een boxershort,” zei de officier van justitie maandag.

DePape wordt aangeklaagd voor meerdere zaken waaronder poging tot moord.

 

Vond je dit leuk? Neem dan een abonnement, zodat we leuk kunnen blijven!