Politiek Buitenland

Franse minister Olivier Veran weigert te betalen voor Twitter-verificatie ‘blue mark’

06-11-2022 17:54

Twitter, Elon Musk

PARIJS, 6 november (Reuters) – De Franse minister en regeringswoordvoerder Olivier Veran heeft zondag gezegd dat hij de vergoeding van 7,99 dollar per maand voor accountverificatie van Twitter niet zou betalen en dat hij zich zorgen maakt over de ambities van de nieuwe eigenaar van het sociale mediaplatform, Elon Musk.

Twitter paste zaterdag zijn app in de App Store van Apple aan om de blauwe vinkjes in rekening te brengen, de eerste grote herziening sinds Musk op 28 oktober een deal van 44 miljard dollar sloot.

Het zei dat degenen die “zich nu aanmelden” het vinkje naast hun gebruikersnaam kunnen ontvangen, “net als de beroemdheden, bedrijven en politici die je al volgt”.

Eén van deze politici zei dat hij niet zou betalen.

“Ik nodig hen uit om mijn account onverwijld te decertificeren als zij van mening zijn dat dit iets is waarvoor men moet gaan betalen”, zei Veran tegen France 3 televisie.

Zorgen

Voordat Musk het overnam, betekende een blauw vinkje naast een gebruikersnaam dat Twitter had bevestigd dat het account toebehoorde aan de persoon of het bedrijf dat het claimde.

Op de vraag of hij Twitter zou blijven gebruiken na de overname door Musk, zei Veran dat hij dat niet zeker wist.

Hij zei dat het een belangrijk communicatiemiddel was, met meer dan 10 miljoen Franse gebruikers, maar voegde eraan toe: “Het feit dat dit belangrijke wereldwijde instrument toebehoort aan één man, en dat hij ambities toont die mij een beetje zorgen baren – althans sommige daarvan – betekent dat ik waakzaam zal blijven en dat ik indien nodig mijn eigen verantwoordelijkheid zal nemen.”

Zoals bijna alle Franse ministers heeft Veran een geverifieerd Twitter-account met een blauw vinkje naast zijn naam. De voormalige minister van Volksgezondheid heeft bijna 425.000 volgers op zijn account @olivierveran.

Het @EmmanuelMacron-account van de Franse president Emmanuel Macron, ook geverifieerd, heeft 8,8 miljoen volgers. Het officiële account van zijn Elysee-paleis, @Elysee, heeft 2,8 miljoen volgers.

De meeste Franse ministeries, overheidskantoren en -agentschappen, departementen en prefecturen hebben ook geverifieerde Twitter-accounts, net als veel steden, culturele instellingen en zelfs Parijse metrolijnen.

Lees ook: Frankrijk: rechts parlementslid roept ‘Ga terug naar Afrika!’ tegen links zwart parlementslid
Lees ook: Kleis Jager: De ‘Ga terug naar Afrika!’-rel in de Franse Assemblée Nationale (TPO 3.0. Premium)