Buitenland

Elon Musk wil van Twitter ‘meest accurate informatiebron ter wereld’ maken

07-11-2022 09:56

6 november (Reuters) – Elon Musk, de nieuwe CEO van Twitter Inc, heeft zondag gezegd dat het de missie van het sociale mediaplatform is om de meest accurate bron van informatie over de wereld te worden, wat de discussie aanwakkert over hoe het dat wil bereiken en wie bepaalt wat accuraat is.

Een golf van drastische maatregelen, waaronder het ontslaan van de helft van het personeel en het in rekening brengen van kosten aan gebruikers, die Musk heeft genomen sinds hij ongeveer een week geleden Twitter overnam in een deal van 44 miljard dollar, heeft een aantal vroege aanwijzingen opgeleverd over hoe het platform opnieuw zal worden vormgegeven door ‘s werelds rijkste persoon.

Sommige adverteerders hebben hun uitgaven teruggetrokken sinds de deal werd aangekondigd, waarbij Musk activistische groeperingen de schuld gaf voor het onder druk zetten van adverteerders te midden van zorgen over de inhoudelijke moderatie.

“Twitter moet veruit de meest accurate bron van informatie over de wereld worden. Dat is onze missie,” zei Musk zondag.

Zijn tweet leidde onmiddellijk tot tienduizenden reacties en lokte levendige debatten uit over hoe de missie zal worden bereikt.

“Nauwkeurig voor wie?”, vroeg Twitter-oprichter en voormalig CEO Jack Dorsey.

Musk, die ook het elektrische voertuigbedrijf Tesla en raketbedrijf SpaceX leidt, zei vorige maand dat Twitter een content moderation council zal vormen met “zeer uiteenlopende standpunten”.

De zelfbenoemde absolutist van het vrije woord zei toen dat er geen belangrijke beslissingen over inhoud of herinvoering van accounts zullen plaatsvinden voordat die raad bijeenkomt.

Musk zei zondag ook dat Twitter-gebruikers die zich voordoen als een imitator zonder duidelijk aan te geven dat het om een ‘parodie’ gaat, zonder waarschuwing permanent zullen worden geschorst. Hij zei dat Twitter eerder een waarschuwing gaf voor de schorsing, maar omdat Twitter verificatie op grote schaal uitrolt, zal er geen waarschuwing zijn en ook “geen uitzonderingen”.

“Dit zal duidelijk worden geïdentificeerd als een voorwaarde voor het aanmelden bij Twitter Blue,” zei Musk, toevoegend dat elke naamsverandering tijdelijk verlies van geverifieerd vinkje zal veroorzaken.

Twitter paste zaterdag zijn app in de App Store van Apple aan om 8 dollar in rekening te brengen voor gewilde blauwe vinkjes, in een poging de inkomsten te verhogen.

Voordelen van de verificatiedienst zijn “de helft van de advertenties”, de mogelijkheid om langere video’s op Twitter te plaatsen en voorrang voor kwaliteitsinhoud, aldus Twitter.

Maar eerder op zondag meldde de New York Times dat Twitter de uitrol van verificatievinkjes voor abonnees van zijn nieuwe dienst uitstelt tot na de tussentijdse verkiezingen van dinsdag.

In een teken van meer verwarring na de overname door Musk, reikt Twitter nu tientallen werknemers die hun baan verloren hebben de hand en vraagt hen terug te keren, meldde Bloomberg News zondag.

Sommige van hen werden per ongeluk ontslagen. Anderen werden ontslagen voordat het management zich realiseerde dat hun werk en ervaring nodig kunnen zijn om de nieuwe functies te bouwen die Musk voor ogen heeft, aldus het rapport onder verwijzing naar mensen die bekend zijn met de stappen.

Twitter heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek van Reuters om commentaar over de nieuwe aanwervingen.