Buitenland

Sec. Gen. Verenigde Naties: ‘Mensheid heeft keuze: samenwerken tegen klimaatverandering of ten onder gaan’

07-11-2022 12:13

Droogte
Shutterstock.

SHARM EL-SHEIKH, EGYPT, 7 november (Reuters) – De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, vertelde de landen die maandag bij de start van de COP27-top in Egypte bijeen zijn dat ze voor een grimmige keuze staan: nu samenwerken om de uitstoot te verminderen of toekomstige generaties veroordelen tot een klimaatcatastrofe.

De toespraak was bedoeld om een dringende toon te zetten nu de regeringen twee weken lang gaan praten over hoe de ergste gevolgen van de klimaatverandering kunnen worden afgewend, ook al worden ze afgeleid door de oorlog van Rusland in Oekraïne, de ongebreidelde consumenteninflatie en de energietekorten.

“De mensheid heeft een keuze: samenwerken of ten onder gaan”, zei Guterres tegen de afgevaardigden in de badplaats Sharm el-Sheikh. Later op de dag zouden leiders van landen als Groot-Brittannië en Saoedi-Arabië spreken.

VS en China

Guterres riep op tot een pact tussen de rijkste en armste landen ter wereld om de overgang van fossiele brandstoffen te versnellen en de financiering te versnellen die nodig is om ervoor te zorgen dat de armste landen hun uitstoot kunnen verminderen en de onvermijdelijke gevolgen van de reeds opgetreden opwarming kunnen opvangen.

“De twee grootste economieën – de Verenigde Staten en China – hebben een bijzondere verantwoordelijkheid om zich aan te sluiten bij de inspanningen om dit pact te verwezenlijken”, zei hij.

Guterres vroeg de landen om af te spreken het gebruik van steenkool, een van de meest koolstofintensieve brandstoffen, tegen 2040 wereldwijd uit te bannen, en de leden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling tegen 2030.

Ondanks tientallen jaren van klimaatbesprekingen – de COP in Egypte is de 27e Conferentie van de Partijen – is er onvoldoende vooruitgang geboekt om de planeet te behoeden voor buitensporige opwarming omdat landen te traag of onwillig zijn om te handelen, merkte hij op.

“De uitstoot van broeikasgassen blijft toenemen. De temperatuur op aarde blijft stijgen. En onze planeet nadert snel het omslagpunt dat de klimaatchaos onomkeerbaar zal maken,” zei hij. “We zitten op een snelweg naar de klimaathel met onze voet op het gaspedaal.”

Nul uitstoot

De ondertekenaars van het klimaatakkoord van Parijs van 2015 beloofden een langetermijndoelstelling te bereiken om de temperatuur wereldwijd niet meer dan 1,5°C boven het pre-industriële niveau te laten stijgen.

Wetenschappers hebben dit als plafond vastgesteld om een catastrofale klimaatverandering te voorkomen.

Guterres zei dat om enige hoop te behouden dat die doelstelling wordt gehaald, tegen 2050 de uitstoot wereldwijd netto nul moet zijn.

“Het is ofwel een klimaatsolidariteitspact – of een collectief zelfmoordpact,” zei hij.