Politiek Buitenland

Stemmen Nevada geteld, Democraten behouden Senaat, met zeer kleine meerderheid

13-11-2022 09:45

President Joe Biden midterms
AP Photo/Alex Brandon.

PHOENIX, 12 november (Reuters) – De Democraten zullen de controle over de Amerikaanse senaat behouden nadat senator Catherine Cortez Masto in Nevada is herkozen. Dat voorspelde Edison Research op zaterdag, waarmee een belangrijke overwinning is behaald voor president Joe Biden in de midterms.

Toch bleven de Republikeinen dicht bij de controle van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden toen functionarissen de stembiljetten van de tussentijdse verkiezingen van dinsdag bleven tellen.

Cortez Masto versloeg nipt de Republikeinse uitdager Adam Laxalt, een voormalige procureur-generaal die werd gesteund door voormalig president Donald Trump.

Met Masto’s overwinning op de hielen van de Democratische senator Mark Kelly die vrijdag laat de herverkiezing in Arizona won, zullen de Democraten ten minste 50 senaatszetels controleren, met vice-president Kamala Harris die stakingen kan doorbreken in de 100 leden tellende kamer.

“Amerika heeft laten zien dat we geloven in onze democratie, dat de wortels van de democratie diep en sterk zijn,” vertelde Senaatsmeerderheidsleider Chuck Schumer, een Democraat, op een persconferentie.

De Senaat is momenteel 50-50 verdeeld tussen Democraten en Republikeinen. De nieuw gekozen Senaat wordt op 3 januari beëdigd.

Benoeming hooggerechtshof

Als de Senaat onder controle blijft, kunnen de Democraten nog steeds Biden’s benoemingen, zoals federale rechters, goedkeuren. Mocht er in de komende twee jaar een vacature ontstaan, dan betekent dat een benoeming voor het Hooggerechtshof.

Als de Democratische senator Raphael Warnock op 6 december de tweede ronde in Georgia wint van de Republikeinse uitdager Herschel Walker, zou dat de meerderheid van de Democraten tot 51-49 uitbreiden. Dat zou de Democraten een extra voordeel geven bij het aannemen van de weinige wetsvoorstellen die met een gewone meerderheid van stemmen kunnen worden aangenomen, in plaats van de 60 die nodig zijn voor de meeste wetgeving.

Het zou ook de invloed verwateren van de Democratische senatoren Joe Manchin in West Virginia en Kyrsten Sinema in Arizona, ‘swing votes‘ die enkele van de belangrijkste initiatieven van Biden, waaronder uitbreidingen van sommige sociale programma’s, hebben geblokkeerd of vertraagd.

Het kan enkele dagen of langer duren voor de uitslag van genoeg Kamerraces bekend is om te bepalen welke partij de meerderheid krijgt in de kamer met 435 zetels. De Republikeinen blijven in het voordeel, maar de uitslagen van verschillende verkiezingen, waaronder veel in het liberaal georiënteerde Californië, stromen nog steeds binnen.

Belastingverlagingen

Biden, die in Cambodja sprak, zei dat zijn partij zich zou concentreren op het winnen van de senaatswedstrijd in Georgia, maar over het vooruitzicht om de controle over het Huis te behouden zei hij: “Het is ver gezocht.”

Republikeinen in het Huis hebben toegezegd, mochten ze winnen, te zullen proberen Biden’s overwinningen in de strijd tegen klimaatverandering terug te draaien en willen een reeks belastingverlagingen van 2017 die aflopen, permanent maken. Ze hebben ook onderzoeken gepland naar de activiteiten van de regering Biden en naar de zoon van de president, die zaken deed met Oekraïne en China.

Democraten scoorden zaterdag een belangrijke verrassing met een verwachte overwinning in het 3e congresdistrict van Washington, waar de Democraat Marie Gluesenkamp Perez de door Trump gesteunde Joe Kent versloeg.

In Nevada won de Democraat Cisco Aguilar de race om de volgende staatssecretaris, de hoogste verkiezingsfunctionaris. Hij versloeg Jim Marchant, een Republikein die de valse bewering van Trump steunde dat hij de verkiezingen van 2020 aan Biden verloor door kiezersfraude.

Democraten versloegen ook Republikeinse kandidaten in Michigan en Arizona die de valse bewering van Trump hadden gesteund en de hoogste verkiezingsambtenaar van hun staat wilden worden.

Samenzweringen

De Democraten kregen vrijdag laat een belangrijke impuls toen Kelly, de Democratische senator voor Arizona, naar verwachting zijn zetel zou behouden en de Republikein Blake Masters versloeg, die net als Laxalt werd gesteund door Trump. Masters heeft de race niet opgegeven.

“We hebben gezien wat de gevolgen zijn als leiders weigeren de waarheid te aanvaarden en zich meer richten op samenzweringen uit het verleden dan op het oplossen van de uitdagingen van vandaag,” zei Kelly, een voormalig gevechtspiloot en astronaut van de marine, zaterdag in een korte overwinningstoespraak voor zijn aanhangers in Phoenix.

Er werd nog geen winnaar voorspeld in de race voor gouverneur van Arizona, waar Democraat Katie Hobbs een nipte voorsprong had op Republikein Kari Lake, een andere pro-Trump verkiezingsontkenner.

Een Democratisch gecontroleerde Senaat zal Biden verzekeren dat zijn nominaties om tientallen federale rechtersposten op te vullen, bevestigd zullen worden. Dat zou bijzonder cruciaal zijn voor de Democraten als er in de laatste twee jaar van Biden’s termijn een zetel vrijkomt in het Hooggerechtshof, dat nu een 6-3 conservatieve meerderheid heeft.

Wanneer de aftredende Senaat maandag terugkeert voor een werksessie na de verkiezingen die tot eind december kan duren, wil Schumer onmiddellijk nog twee federale rechters bevestigen die op een definitieve stemming wachten.

Donald Trump

Het hele jaar heeft Trump de tussentijdse verkiezingen van 2022 in de gaten gehouden. Hij heeft zijn aanhoudende populariteit onder rechts-conservatieven gebruikt om de kandidaten te beïnvloeden die de Republikeinse partij heeft genomineerd voor congres-, gouverneurs- en lokale verkiezingen.

Met de glansloze prestaties van de Republikeinen op dinsdag – zelfs als ze een nipte meerderheid in het Huis behalen – wordt Trump verweten dat hij kandidaten heeft gestimuleerd die niet in staat waren een voldoende breed electoraat aan te spreken.

Een Republikeins verlies in Georgia kan de populariteit van Trump verder temperen nu adviseurs zeggen dat hij deze week overweegt een derde campagne voor het presidentschap in 2024 aan te kondigen.

 

Aanpassingen: eerder stond in de onderkop dat ‘Senaat nu 50-50 is’, dat moet ’49-50′ zijn. Aangepast om 10:22 uur.


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Nepnieuws

Witte Huis: social media moeten nadenken over rol nepnieuws en desinformatie Covid-19

Dr. Fauci

Dr. Anthony Fauci zegt ‘volledig mee te werken’ aan eventuele hoorzittingen Congres

Kim Yo Jong, Noord-Korea

Zus van Kim Jong-un, Kim Yo Jong, waarschuwt VS voor ‘een nog dodelijker veiligheidscrisis’

Twitter, Elon Musk

Democraten in Senaat VS willen ‘streng toezicht’ op Twitter

Nancy Pelosi treedt af als Speaker of the House, Huis van Afgevaardigden, VS

Buk Boek Rusland Raket

President Joe Biden: ‘Raketten in Polen waarschijnlijk niet vanuit Rusland afgevuurd’

President Donald Trump

Donald Trump wil officieel opnieuw president van de Verenigde Staten worden

MAGA Donald Trump

Donald Trump bereidt zich voor op derde campagne voor presidentschap

In Nevada, VS worden laatste stemmen beslissende senaatszetel geteld

Midterms

VS Midterms: nieuwsoverzicht van afgelopen nacht tot nu

USA President Joe Biden

VS Midterms: wanneer weten we de volledige uitslag? (Hint: dat kan nog lang duren)

MAGA Sjamaan

Geen dreiging tot verstoring verkiezingsinfrastructuur tijdens Midterms VS

Joe Biden

Midterms: Republikeinen verwachten winst, Democraten zetten zich schrap

MAGA Donald Trump

Midterms VS: Republikeinse verkiezingsontkenners in 30 van de 50 staten kandidaat verkiezingsfunctionaris

Noord-Korea North Korea

Noord-Korea: ‘Recente raketlanceringen oefening om genadeloos Amerikaanse, Zuid-Koreaanse doelen te raken’

Affakkelen

Amerikaans beleid om methaanuitstoot te verminderen faalt

Twitter stelt uitrol verificatievinkje voor 8 dollar uit tot na Amerikaanse midterms

MAGA Donald Trump

Donald Trump voorspelt ‘ondergang Amerika’ als Democraten midterms winnen

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

 

TPO Podcast

TPO Podcast 405 met Matthijs Veelo en Bert van Nieuwkerk

Lees verder

TPO Podcast 404 met Marc Marie Veelo en Aaf Brussen

Lees verder