Buitenland

Istanbul: tenminste zes doden na explosie, ‘riekt naar terrorisme’ aldus Turkse president Erdogan

13-11-2022 17:55

Istanbul
Istanbul, Turkije, zondag 13 november 2022. AP Photo/Francisco Seco.

ISTANBUL, 13 november, Reuters – Zes mensen werden gedood en 81 anderen raakten zondag gewond toen een explosie een drukke voetgangersstraat in het centrum van Istanbul op zijn grondvesten deed schudden. President Tayyip Erdogan noemde het een bomaanslag die “naar terrorisme riekt”.

Ambulances spoedden zich naar de plaats van het incident op de drukke Istiklal Avenue, die door de politie snel werd afgezet. Het gebied, in de wijk Beyoglu van de grootste stad van Turkije, was dit weekend zoals gewoonlijk druk bezocht door winkelend publiek, toeristen en gezinnen.

Reactie Erdogan

Op videobeelden die Reuters in handen kreeg, was te zien hoe de ontploffing plaatsvond in het midden van de laan, waarbij brokstukken de lucht in werden gestuurd en verschillende mensen op de grond lagen.

“Pogingen om Turkije en het Turkse volk te verslaan door middel van terrorisme zullen vandaag mislukken, net als gisteren en net als morgen”, zei Erdogan tegen een persconferentie.

“Ons volk kan erop vertrouwen dat de daders van de aanslag zullen worden gestraft zoals zij verdienen,” zei hij, eraan toevoegend dat de eerste informatie suggereert dat “een vrouw een rol heeft gespeeld”.

“Het zou verkeerd zijn om te zeggen dat dit ongetwijfeld een terroristische aanslag is, maar de eerste ontwikkelingen en de eerste inlichtingen van mijn gouverneur zijn dat het naar terrorisme ruikt,” zei Erdogan.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de ontploffing opgeëist, maar Istanbul en andere Turkse steden zijn in het verleden doelwit geweest van Koerdische separatisten, islamitische militanten en andere groepen.

Bomaanslagen Istanbul

“Toen ik de explosie hoorde, was ik versteend, mensen bevroren, keken elkaar aan. Toen begonnen mensen weg te rennen. Wat kun je anders doen,” zegt Mehmet Akus, 45, een arbeider in een restaurant in Istiklal.

“Mijn familie belde me, ze weten dat ik in Istiklal werk. Ik heb ze gerustgesteld,” zei hij tegen Reuters.

Een helikopter vloog boven de plaats van de ontploffing en een aantal ambulances stonden geparkeerd op het nabijgelegen Taksimplein.

Het politiebureau van Kasimpasa zei dat alle teams ter plaatse waren, maar gaf geen verdere details.

Lokale media zeiden dat het hoofd parket van Istanbul een onderzoek is gestart naar de ontploffing.

De Turkse Rode Halve Maan zei dat er bloed werd overgebracht naar nabijgelegen ziekenhuizen.

Als dit wordt bevestigd, is het de eerste grote bomaanslag in Istanbul in jaren.

Bij twee bomaanslagen buiten een voetbalstadion in Istanbul in december 2016 kwamen 38 mensen om en raakten er 155 gewond bij een aanslag die werd opgeëist door een afsplitsing van de militante Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Buitenlandse reacties

Uit verschillende landen, waaronder Griekenland, Egypte, Oekraïne, Azerbeidzjan en Pakistan, kwamen veroordelingen van de aanslag en condoleances voor de slachtoffers.

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel zei op Twitter dat hij de slachtoffers had gecondoleerd na het “verschrikkelijke nieuws”.

 

Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

 

Aanpassingen: aantal gewonden veranderd van 53 naar 81, 21:30 uur.