Buitenland

Zes doden bij luchtshowcrash tussen B-17 en P-63 in Dallas

13-11-2022 16:37

Dallas air show crash
Wrakstukken van de B-17 en P-63 in Dallas, Texas, VS. Zaterdag 12 november 2022. AP Photo/LM Otero.

DALLAS (AP) – Zes mensen zijn gedood nadat twee historische militaire vliegtuigen botsden en zaterdagmiddag op de grond neerstortten tijdens een luchtshow in Dallas, zeiden ambtenaren.

“Volgens onze Dallas County Medical Examiner, zijn er een totaal van 6 dodelijke slachtoffers gevallen bij het Wings over Dallas Air Show incident,” tweette Dallas County Judge Clay Jenkins zondag. Hij zei dat de autoriteiten blijven werken aan de identificatie van de slachtoffers.

Hulpdiensten snelden naar de plaats van het ongeluk op de Dallas Executive Airport, ongeveer 16 kilometer van het centrum van de stad. Nieuwsbeelden van de plek toonden verkreukelde wrakstukken van de vliegtuigen in een grasveld binnen de perimeter van de luchthaven. De brandweer van Dallas vertelde The Dallas Morning News dat er geen gewonden waren onder de mensen op de grond.

Shock en ongeloof

Anthony Montoya zag de twee vliegtuigen botsen.

“Ik stond daar gewoon. Ik was in complete shock en ongeloof,” zei Montoya, 27, die de vliegshow bijwoonde met een vriend. “Iedereen was aan het hijgen. Iedereen barstte in tranen uit. Iedereen was in shock.”

Ambtenaren gaven niet aan hoeveel mensen er in elk vliegtuig zaten, maar Hank Coates, president van het bedrijf dat de vliegshow organiseerde, zei dat een van de vliegtuigen, een B-17 Flying Fortress bommenwerper, normaal gesproken een bemanning heeft van vier tot vijf mensen. Het andere, een P-63 Kingcobra gevechtsvliegtuig, heeft één piloot.

Er zaten geen betalende klanten in de vliegtuigen, zei Coates, van Commemorative Air Force, die ook eigenaar is van de vliegtuigen. Hun vliegtuigen worden gevlogen door hoog opgeleide vrijwilligers, vaak gepensioneerde piloten, zei hij.

De burgemeester van Dallas, Eric Johnson, zei dat de National Transportation Safety Board het onderzoek naar de crash heeft overgenomen en dat de lokale politie en brandweer ondersteuning bieden.

“De video’s zijn hartverscheurend,” zei Johnson op Twitter.

De vliegtuigen botsten en crashten rond 13.20 uur, zei de Federal Aviation Administration (FAA) in een verklaring. De botsing vond plaats tijdens de Commemorative Air Force Wings Over Dallas show.

Victoria Yeager, de weduwe van de beroemde luchtmacht testpiloot Chuck Yeager en zelf piloot, was ook bij de show. Zij heeft de botsing niet gezien, maar wel het brandende wrak.

“Het was verpulverd,” zei Yeager, 64, die in Fort Worth woont.

“We hoopten dat ze er allemaal uit waren gekomen, maar we wisten dat dat niet zo was,” zei ze over de mensen aan boord.

Punt van zorg

De B-17, een hoeksteen van de Amerikaanse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog, is een immense viermotorige bommenwerper die werd gebruikt bij daglichtaanvallen op Duitsland. De Kingcobra, een Amerikaans jachtvliegtuig, werd tijdens de oorlog vooral gebruikt door de Sovjets. De meeste B-17’s werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gesloopt en er zijn er nog maar een paar over, die grotendeels te zien zijn in musea en vliegshows, aldus Boeing.

Op verschillende video’s die op sociale media zijn geplaatst, is te zien hoe het gevechtsvliegtuig tegen de bommenwerper aan lijkt te vliegen, waardoor deze snel op de grond neerstort en een grote vuur- en rookbal veroorzaakt.

“Het was echt afschuwelijk om te zien,” zegt Aubrey Anne Young, 37, uit Leander, Texas, die de crash zag. Haar kinderen waren met hun vader in de hangar toen het gebeurde. “Ik probeer het nog steeds te begrijpen.”

Een vrouw naast Young kun je horen huilen en hysterisch schreeuwen op een video die Young naar haar Facebook-pagina uploadde.

De veiligheid van vliegshows – vooral met oudere militaire vliegtuigen – is al jaren een punt van zorg. In 2011 kwamen 11 mensen om in Reno, Nevada, toen een P-51 Mustang neerstortte op toeschouwers. In 2019 stortte een bommenwerper neer in Hartford, Connecticut, waarbij zeven mensen omkwamen. De NTSB zei toen dat het 21 ongevallen had onderzocht sinds 1982 met bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog, met 23 doden tot gevolg.

Wings Over Dallas noemt zichzelf America’s Premier World War II Airshow, volgens een website die reclame maakt voor het evenement. De show was gepland voor 11-13 november, het weekend van Veterans Day, en de gasten zouden meer dan 40 vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog te zien krijgen. Het zaterdagmiddagprogramma van vliegdemonstraties omvatte de “bommenwerperparade” en “gevechtsbegeleiding” met de B-17 en P-63.

Basisregel overtreden

Arthur Alan Wolk is een luchtvaartadvocaat uit Philadelphia die 12 jaar in luchtshows heeft gevlogen. Na het bekijken van de video van de vliegshow en het horen van de manoeuvres beschreven als “bommenwerpers in parade”, vertelde Wolk zondag aan The Associated Press dat de P-63 piloot de basisregel van het formatievliegen overtrad.

“Hij ging met zijn buik naar de leider,” zei Wolk. “Daardoor kon hij afstand en positie niet inschatten. Het risico van een botsing is erg groot als je niet kunt zien met wie je in formatie hoort te zijn en dat soort join up is niet toegestaan.”

Hij voegde eraan toe: “Ik geef niemand de schuld en voor zover mogelijk zijn vliegshows, de piloten en de vliegtuigen die erin vliegen veilig. Luchtshows zijn één van de grootste toeschouwerevenementen in Amerika en het komt zelden voor dat een tragedie als deze zich voordoet.”

Wolk zei dat er uitgebreide training en discipline nodig is om in een luchtshowomgeving te mogen vliegen. De air show kwalificaties van de P-63 piloot zijn niet bekend.

De FAA startte ook een onderzoek, zeiden ambtenaren.

 


 
Aanpassingen: eerder stond ‘P-36’ in de kop, dit moet ‘P-63’ zijn. Aangepast om 19:09 uur.