Buitenland

Belgisch hof verwerpt Frans arrestatiebevel tegen Frans-Marokkaanse imam Hassan Iquioussen

15-11-2022 18:28

Hassan Iquioussen, Frankrijk, Imam
Hassan Iquioussen. Screenshot Youtube.

PARIJS, 15 november (Reuters) – Een Belgisch hof van beroep heeft dinsdag een uitspraak bevestigd waarbij een Europees arrestatiebevel werd verworpen dat was uitgevaardigd tegen een in Frankrijk geboren Marokkaanse imam die Parijs wil uitzetten wegens vermeende haatdragende uitlatingen.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken wilde de prediker, Hassan Iquioussen, in juli uitzetten wegens “het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld”, met name tegen vrouwen en de Joodse gemeenschap. Iquioussen vertrok later naar België.

“De feiten waarop dit arrestatiebevel is gebaseerd, vormen geen strafbaar feit naar Belgisch recht”, aldus een woordvoerder van het hof van beroep van Bergen. “Het is niet geldig, dus we zullen het niet uitvoeren.”

De rechtbank van Bergen bevestigde een uitspraak van een lagere Belgische rechtbank die het arrestatiebevel, dat was uitgevaardigd door Franse autoriteiten die van plan waren hem uit te zetten naar Marokko, verwierp.

Achterlijke opmerkingen

De advocaten van Iquioussen vierden de uitspraak. “Er is geen strafbaar feit in België, en wij zijn van mening dat er ook geen is in Frankrijk,” zei advocaat Lucie Simon.

De advocaat van Iquioussen en rechtenorganisaties hebben erkend dat hij “achterlijke” opmerkingen heeft gemaakt, maar stellen dat hij nooit op dergelijke gronden is vervolgd.

Sommige rechtengroeperingen zeggen dat de zaak deel uitmaakt van een breder optreden tegen de Franse moslimminderheid.

Hij vocht zijn oorspronkelijke uitzettingsbevel met succes aan, waarbij een administratieve rechtbank in Parijs oordeelde dat zijn uitzetting naar Marokko “een ernstige en kennelijk onevenredige inbreuk zou vormen op zijn recht om een normaal privé- en gezinsleven te leiden”.

Franse Liga voor de Mensenrechten

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin, vocht de uitspraak aan en later in augustus oordeelde de Conseil d’Etat, het hoogste gerechtshof voor administratieve rechtspraak in Frankrijk, dat het uitzettingsbevel gerechtvaardigd was. Iquioussen vertrok na deze uitspraak naar België.

De Franse Liga voor de Mensenrechten, een niet-gouvernementele organisatie, zei dat de Raad van State politiek was beïnvloed.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de Raad van State zich op de wet had gebaseerd en weigerde commentaar te geven op de uitspraak van het Belgische hof van beroep.

De Raad van State reageerde niet op twee verzoeken om commentaar en weigerde commentaar te geven op de uitspraak van dinsdag.

Geen gevolgen voor Franse Wetgeving

Hoewel hij voor de Belgische rechtbank in het gelijk werd gesteld, zal de Belgische uitspraak geen gevolgen hebben voor de Franse wetgeving. Vier immigratieadvocaten en vier administratieve rechters toonden zich bezorgd dat het besluit van de Raad van State een juridisch precedent zou kunnen scheppen dat de rechten van immigranten in Frankrijk beperkt.

Een van die rechters, Maguy Fullana, die ook vertegenwoordiger is van een vakbond van administratieve magistraten, zei dat de uitspraak van de Conseil d’Etat van invloed zou kunnen zijn op de manier waarop rechters de verstoring van de openbare orde afwegen tegen het recht op een privéleven.

“Als er andere gevallen van uitzetting van imams komen, zal het moeilijk zijn om de uitspraak van de Raad van State te negeren”, zei ze.

Lees ook: Frankrijk werkt moslimbroeder Hassan de deur uit, dat smaakt de Fransen naar meer
Lees meer over Frankrijk bij Kleis Jager.