Door: Jan Omvlee, TPO- Nederland lijkt weer ongewenste vreemdelingen uit te kunnen zetten naar Marokko, en mag ze hierbij ook vastzetten. De Marokkaanse overheid weigerde sinds 2020 om inreisdocumenten te verstrekken voor Marokkanen die naar Nederland waren gereisd om een asielaanvraag in te dienen. Die aanvragen zijn redelijk kansloos, want Marokko is een veilig land. Marokkanen die niet actief vervolgd worden door hun overheid, worden in het Nederlandse asielsysteem afgewezen. Veel Marokkaanse ”veiligelanders” blijven vervolgens in Nederland plakken, met veel overlast tot gevolg.
Door de weigering van Marokko om mee te werken aan de uitzettingen, duurde de het verblijf van de veiligelanders in Nederland erg lang. De Raad van State had in april 2021 nog geoordeeld dat de Marokkanen hierom niet tijdelijk vast mochten worden gezet. Nu Marokko inmiddels weer mee lijkt te werken met het geven van inreisdocumenten, laissez-passer genaamd, oordeelt de Raad van State dat de vreemdelingen weer mogen worden opgesloten. Er is immers weer zicht op een snelle uitzetting.
Nederland heeft in september beloftes moeten doen aan Marokko, om zo de relaties tussen beide landen te verbeteren. Zo wil Marokko geen openlijke kritiek meer horen vanuit Den Haag op de mensenrechtensituatie, of de bezetting van de Westelijke Sahara. Buitenlandse Zaken zei in een reactie tegen het NRC dat Nederland ”de effectiviteit voorop” zet bij de dialoog met Marokko. Het ministerie ontkende dat openlijke kritiek op Rabat was afgezworen.
Ook wil Marokko een begin maken met serieuze gesprekken over een uitleveringsverdrag, waarmee Marokkaanse dissidenten uit Nederland gehaald kunnen worden voor vervolging. Nederland zou het ”verkennen” van zo’n verdrag toe hebben gezegd, in ruil voor medewerking bij de uitzetting van veiligelanders. Veel Marokkaanse activisten en journalisten zoeken hun toevlucht in West-Europa, en willen daar niet achtervolgd worden door Rabat.