Politiek Buitenland

Nieuw parlement ingezworen in Israël, meest rechtse ooit

15-11-2022 17:52

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu, AP Photo/Maya Alleruzzo.

JERUSALEM (AP) – Na bijna vier jaar politieke impasse en vijf verkiezingen heeft Israël dinsdag het meest rechtse parlement in zijn geschiedenis ingezworen.

De voorgedragen premier Benjamin Netanyahu probeert een extreem-rechtse en religieuze regeringscoalitie samen te stellen in het 120 zetels tellende parlement, de Knesset. Linkse joodse partijen – lange tijd voorvechters van onderhandelingen met de Palestijnen – leden grote verliezen bij de verkiezingen van 1 november.

Netanyahu beschuldigd van corruptie

De stijgende populariteit van een rechtse alliantie die ooit aan de rand van de Israëlische samenleving stond, heeft Netanyahu geholpen bij zijn politieke comeback, zelfs nu hij terechtstaat voor beschuldigingen van corruptie. Wetgevers barstten in applaus uit toen Netanyahu na de ceremonie het podium betrad voor een foto met andere partijleiders.

De 25e Knesset werd beëdigd met trompetten en koormuziek, enkele uren nadat een Palestijnse aanvaller een dodelijke aanval uitvoerde in een door Israël gecontroleerd industriegebied op de bezette Westelijke Jordaanoever, waarbij hij drie Israëli’s doodde en drie anderen verwondde voordat hij werd doodgeschoten. Netanyahu’s waarschijnlijke rechtse coalitiepartners hebben gezworen agressiever op te treden tegen Palestijnse aanvallers en de Israëli’s te beschermen.

De Israëlische president Isaac Herzog riep in zijn toespraak na de vijf verdeeldheid zaaiende verkiezingen op tot nationale eenheid en zei dat de Israëli’s “uitgeput zijn door de strijd en de gevolgen daarvan”.

“Nu ligt de verantwoordelijkheid in de eerste plaats bij u, de gekozen vertegenwoordigers van het publiek,” zei hij. “De verantwoordelijkheid om te proberen ons af te helpen van deze verslaving aan eindeloze conflicten.”

Minderheden in Israël

Herzog riep de verkozenen ook op om de rechten van Israëls minderheden te vrijwaren, die vrezen dat de volgende regeringscoalitie – die naar verwachting overwegend mannelijk, religieus en rechts zal zijn – de verwezenlijkingen van haar voorganger zal terugdraaien op gebieden als het milieu, LGBTQ-rechten en financiering voor de Arabische bevolking.

“Er zijn ook gemeenschappen, en vooral minderheden, die vrezen dat hun behoeften niet op de agenda zullen staan,” zei hij. “U, de gekozen vertegenwoordigers van het publiek, moet hier rekening mee houden en hen ook in het vizier houden.”

In zijn toespraak na de beëdiging was Israëls demissionair premier Yair Lapid onomwonden.

“Dit huis moet een plaats zijn waar Israëli’s naar opkijken,” zei hij, “niet een plaats waar ze zich voor schamen en zich schamen voor zijn vertegenwoordigers.”

Religieus Zionisme

Het nieuwe parlement vervangt één van de meest diverse in de geschiedenis van Israël, dat voor het eerst in de geschiedenis een recordaantal van 36 vrouwen en een kleine Arabische islamistische partij in de regeringscoalitie had.

Deze Knesset telt 29 vrouwen. De 23 nieuwe wetgevers zijn voornamelijk afkomstig van Netanyahu’s Likud-partij en de alliantie van extreem-rechtse partijen die bekend staat als het Religieus Zionisme.

Het Religieus Zionisme heeft een plan voorgesteld om de bevoegdheden van Israëls rechterlijke macht te beperken, die volgens de partij ten onrechte politiek links bevoordeelt. In een duidelijke verwijzing naar de voorgestelde herziening herinnerde Herzog het parlement aan het belang van Israëls checks and balances.

“Het is toegestaan, en soms zelfs vereist, om de verdeling van de bevoegdheden opnieuw ter discussie te stellen,” zei hij. “Maar we moeten dat doen door te luisteren, door een open dialoog, door een respectvolle dialoog – en eerlijk.”

Arabische parlementsleden

Het aantal Arabische wetgevers is gekelderd tot het laagste niveau in twee decennia, meldde het Israel Democracy Institute, met slechts 10 Arabische parlementsleden op 120. Balad, een Palestijnse nationalistische partij, is er niet in geslaagd door te dringen tot het parlement, deels als gevolg van de lage opkomst onder Israëls Arabische minderheid.

Ook Meretz, een linkse partij die voorstander is van een Palestijnse staat, is volledig uit het parlement gestapt. In zijn toespraak zei Herzog dat de partij “gemist zal worden”. De Arbeiderspartij, die Israël de eerste twee decennia regeerde, schraapte ternauwernood het parlement binnen met slechts vier zetels.