Buitenland

Verenigde Naties: zowel Rusland als Oekraïne martelden krijgsgevangenen

15-11-2022 11:35

Martelen Rusland Oekraïne
Shutterstock.

GENEVE, 15 november (Reuters) – Het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties (OHCHR) heeft dinsdag gezegd dat zowel Rusland als Oekraïne krijgsgevangenen hebben gemarteld tijdens het bijna negen maanden durende conflict.

Het controleteam van de VN in Oekraïne baseerde zijn bevindingen op interviews met meer dan 100 krijgsgevangenen aan beide zijden van het conflict. De interviews met Oekraïense krijgsgevangenen werden afgenomen na hun vrijlating, aangezien Rusland geen toegang verleende tot de detentieplaatsen, aldus het team.

Matilda Bogner, hoofd van de waarnemingsmissie, vertelde tijdens een persbriefing in Genève dat de “overgrote meerderheid” van de geïnterviewde Oekraïense gevangenen die door Russische troepen werden vastgehouden, melding maakten van marteling en mishandeling. Ze gaf voorbeelden van aanvallen met honden, elektrische schokken met tasers en militaire telefoons en seksueel geweld.

Volgens haar was de behandeling bedoeld om hen te intimideren en te vernederen. Een man in een strafkolonie bij Olenivka vertelde het team dat leden van aan Rusland gelieerde gewapende groepen “draden aan mijn genitaliën en neus bevestigden en mij schokken gaven. Ze hadden gewoon plezier en waren niet geïnteresseerd in mijn antwoorden op hun vragen”.

Rusland ontkent martelen

Rusland, dat op 24 februari Oekraïne binnenviel, ontkent marteling of andere vormen van mishandeling van krijgsgevangenen.

Aan Oekraïense zijde meldde Bogner “geloofwaardige beschuldigingen” van standrechtelijke executies van Russische gevangenen naast andere mishandelingen.

Andere Russische gevangenen meldden slechte en vernederende transportomstandigheden en dat ze naakt en met de handen op de rug gebonden in vrachtwagens of busjes werden gepropt. Het VN-team zei ook gevallen te hebben gedocumenteerd van zogenaamde “welkome afranselingen” in een strafkolonie.

Kiev heeft eerder gezegd dat het alle informatie over de behandeling van krijgsgevangenen controleert en dat het eventuele schendingen zal onderzoeken en passende juridische stappen zal ondernemen.

Aanpassingen: oorspronkelijke artikel vervangen door uitgebreide versie, 11:42 uur.