Binnenland

VVD: Laat militairen in uniform gratis met de trein reizen

16-11-2022 15:10

Peter Gudella/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De VVD heeft een plan om wat meer waardering te tonen voor defensiepersoneel. Voor geüniformeerde militairen moet het reizen in de trein gratis worden. In Duitsland is dit sinds 2020 al het geval, en VVD-Kamerlid Peter Valstar zegt volgens RTL Nieuws dat het goed is voor de ”erkenning, zichtbaarheid en waardering” van de mannen en vrouwen die bij defensie werken

Ook het CDA en de SGP zijn voorstander, maar zeggen wel dat conducteurs moeten kunnen controleren of iemand ook daadwerkelijk voor defensie werkt. D66 en ChristenUnie vinden het plan sympathiek, maar willen ook een betere uitwerking en onderbouwing zien. PvdA en SP zijn wel voorstander van gratis ov, maar dan voor een grotere groep dan alleen militairen.

Het lijkt misschien een klein gebaar, maar het plan moet helpen bij het oplossen van de personeelstekorten waar defensie mee kampt. Er zijn duizenden vacatures, en de miljardeninvesteringen die het kabinet in de komende jaren gaat doen helpen niet als er geen geschikte mensen op de juiste posten komen. De NS is positief over het voorstel, en vergelijkt het met het gratis ov voor studenten.

Het plan zou het dragen van een uniform in het openbaar aanmoedigen, terwijl hier tussen 2014 en 2018 voor Nederlandse militairen juist een verbod op gold. Dit verbod was ingevoerd vanwege de jihadistische dreiging, en het risico dat geüniformeerde militairen in hun eentje een makkelijk doelwit vormden voor een aanslag. deze dreiging speelde internationaal al langer mee.

Zo werd op 22 mei 2013 in Groot-Brittannië de 25-jarige Lee Rigby vermoord en onthoofd door twee Nigeriaanse bekeerlingen tot de islam. Rigby diende bij de Royal Regiment of Fusilliers, en was op weg naar de barakken in Woolwich toen hij werd aangevallen. Britse militairen kregen na de aanval het advies om geen uniform meer aan te doen in het openbaar. Toen het Nederlandse uniformverbod in 2018 weer werd opgeheven, zorgde dit voor blije reacties onder trotse (ex-)militairen.