Binnenland

Binnenhofverbouwing moet worden stilgelegd vanwege stikstof

18-11-2022 11:11

Binnenhof, foto @Georgios Tsichlis/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De stikstofcrisis treft nu ook de verbouwing van het Binnenhof. Dat project heeft geen stikstofvergunning, en is daarom volgens milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) illegaal. De verbouwing moet direct stil worden gelegd, en daarom heeft de milieuclub een handhavingsverzoek ingediend bij de provincie Zuid-Holland.

Bouwvrijstelling

De actie komt twee weken nadat de Raad van State een einde maakte aan de zogeheten bouwvrijstelling stikstof. Deze vrijstelling maakte het mogelijk om vergunning te verlenen aan bouwprojecten zonder rekening te hoeven houden met de stikstofuitstoot. Die uitstoot zou later met andere maatregelen te compenseren zijn, waardoor de bouw door kan gaan. De Raad van State concludeerde in een zaak over het Prothos-project in Rotterdam (voor CO2-opslag in het havengebied) dat de bouwvrijstelling in strijd is met Europese wetgeving voor natuurbescherming.

Er bestaat namelijk teveel onzekerheid over de voorgestelde compensatiemaatregelen voor projecten. Ook kan de bouwvrijstelling onbeperkt worden ingezet, waardoor er mogelijk veel meer wordt gebouwd dan met maatregelen te compenseren valt. Bovendien stelt Europese rechtspraak op stikstofgebied dat bij een nieuw bouwproject eerst door onderzoek moet worden bewezen dat nabijgelegen natuurgebieden geen schade oplopen. Hier is bij de bouwvrijstelling geen sprake van.

Geen bouwstop, wel vertraging

Volgens de Raad van State hoeft er echter geen directe bouwstop te komen. Projecten hebben wel een voortoets nodig naar de te verwachten stikstofuitstoot. ”Projecten van groot openbaar belang” kunnen doorgaan als er geen alternatieven voor zijn en als de natuurschade wordt gecompenseerd. De Raad van State voorspelde al dat projecten hierdoor vertraging op kunnen gaan lopen.

Voor de verbouwing van het Binnenhof is ook gebruikgemaakt van die bouwvrijstelling. Volgens MOB is het onacceptabel als juist bij de renovatie van het centrum van de politieke macht geen rekening wordt gehouden met de stikstofregels. Volgens de milieuclub gaat het om een principekwestie, ook al is de uitstoot van de verbouwing niet heel groot.

Meer onderzoek nodig

De provincie Zuid-Holland zegt tegen NOS dat het denkbaar is dat een nieuwe natuurvergunning nodig is na het wegvallen van de bouwvrijstelling. Het Rijksvastgoedbedrijf kijkt hier momenteel al naar, maar er zal wel eerst meer onderzoek nodig zijn naar de precieze hoeveelheid stikstof die bij de renovatie vrijkomt. Ook moet worden bekeken of deze uitstoot terechtkomt in nabijgelegen natuurgebieden in de duinen. Ter compensatie kunnen vervolgens alsnog maatrelen genomen worden, zoals het opkopen en sluiten van boerderijen.