Politiek Buitenland

Europees Parlement: ‘Rusland is staatsponsor van terrorisme’

23-11-2022 15:43

Raket
Drop of Light / Shutterstock.com

BRUSSEL, 23 november (Reuters) – Het Europees Parlement heeft woensdag Rusland aangewezen als staatsponsor van terrorisme met het argument dat zijn militaire aanvallen op Oekraïense burgerdoelen zoals energie-infrastructuur, ziekenhuizen, scholen en schuilkelders in strijd zijn met het internationaal recht.

De Europese wetgevers stemden voor een resolutie waarin Rusland wordt aangemerkt als staatsponsor van terrorisme.

De stap is grotendeels symbolisch, aangezien de Europese Unie niet over een juridisch kader beschikt om deze stap te ondersteunen. Tegelijkertijd heeft het blok al ongekende sancties opgelegd aan Rusland vanwege zijn invasie in Oekraïne.

Moskou reageerde boos op het besluit van het Europees Parlement.

“Ik stel voor het Europees Parlement aan te wijzen als sponsor van idiotie”, schreef de Russische woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova op Telegram.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy verwelkomde het besluit van het Europees Parlement.

“Rusland moet op alle niveaus worden geïsoleerd en ter verantwoording worden geroepen om een einde te maken aan zijn langdurige beleid van terrorisme in Oekraïne en over de hele wereld,” schreef hij op Twitter.

Cuba, Noord-Korea, Iran en Syrië

Zelenskiy heeft er bij de Verenigde Staten en andere landen op aangedrongen om Rusland tot staatsponsor van terrorisme te verklaren, omdat het zijn strijdkrachten ervan beschuldigt burgers aan te vallen, wat Moskou ontkent.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft tot nu toe geweigerd Rusland op de lijst te zetten, ondanks resoluties in beide kamers van het Congres die hem daartoe aanspoorden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt momenteel vier landen – Cuba, Noord-Korea, Iran en Syrië – als ‘state sponsors of terrorism‘, wat betekent dat voor hen een exportverbod voor defensiematerieel en financiële beperkingen gelden.

In de EU hebben de parlementen van vier landen volgens de European Parliamentary Research Service tot dusverre Rusland aangewezen als staatsponsor van terrorisme: Litouwen, Letland, Estland en Polen.